Előfizetői tartalom

Karácsonyi ajándékot hozott a kormány: százmilliárdos rendkívüli adóbevétel és emelkedő gyógyszerárak jöhetnek

Nem akármilyen időpontot választott magának a kormány, hogy kihirdesse legújabb adóbevezetésről szóló döntését. A Magyarországon termelő gyógyszergyártók legújabb, árbevétel-arányos különadója első gyors számításaink szerint százmilliárdokat hoz az állam konyhájára jövőre, ami azt jelzi: tényleg nagy a baj a 2023-as költségvetésben, amit most rendez a kormány. Közben viszont ne legyenek illúzióink: az eddigi hasonló különadókat részben vagy egészben a lakosság fizette meg, és most is azt várhatjuk, hogy a magasabb terheket továbbhárítják a gyártók.

December 23-án éjszaka jelent meg az a kormányrendelet, amivel új különadó lépett hatályba a gyógyszergyártók esetében december 24-étől. Ezzel a szektoriális adóterhekkel már eddig is jelentősen sújtott ágazat 2022 karácsonyán kellemetlen meglepetést kapott a kormánytól, első számításaink szerint nem is kis összegben.

Mennyi az annyi?

A rendelet szövegéből kiolvasható, hogy az új adónemből származó összeg, amit a gyártók a 2022-es és a 2023-as árbevételük után fizetnek, a 2023-as évben folyik be a költségvetésbe (egyszer május 20-ig, majd november 20-ig). Cikkünk előző verziójában azt írtuk, hogy a teljes konszolidált árbevételt lehet adóalapnak venni. A rendelet pontos értelmezéséből viszont kiderül, hogy a nettó árbevételt csökkenteni kell a jogdíjakból származó bevételekkel, és ez a csökkentett konszolidált árbevétel lesz a különadó alapja.

A különadó által várhatóan a leginkább érintett cég a Richter lesz, hiszen ez az a - tőzsdén jegyzett - társaság, amelyik a legnagyobb magyarországi gyógyszergyártó (TEÁOR 2120-as tevékenység vonatkozik rá értelemszerűen). Hogy érzékeltessük a méretét: már a 2021-es éves (konszolidált, teljes) árbevétele alapján messze az adónem legfelső sávjába tartozik, ugyanis tavaly egész évben 630 milliárd forintos összesített árbevételt ért el a társaság.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés