Előfizetői tartalom

Íme, 2022 leggyorsabb gazdaságai

Portfolio
Bár az idei év már az energiaválságról szólt, az országok 2022-es GDP-növekedését még sokkal inkább a koronavírus-válságból való lendületes kikapaszkodás jellemezte - legalábbis azok esetében, akik a legmagasabb bővülési ütemet tudták produkálni. A 2022-es növekedési listánkon többen ismerősek lehetnek már a korábbi évekről, de az első helyezett teljesítménye így is nagyon mellbevágó.

10-6.

A Portfolio minden decemberben áttekinti, hogy mely országok voltak az adott év növekedési bajnokai és nagy vesztesei. A koronavírus-válság előtti időszakban a képlet viszonylag egyszerű volt. A leggyorsabban növekvők között rendszerint azokat a szegény országokat láthattuk, amelyeknek sikerült jól megszervezni a felzárkózás alapvető feltételeit. A délkelet-ázsiai és afrikai országok mezőnyét egy-egy különleges eset színesítette, amikor valamelyik gazdaságot nagy sokkhatás érte (például óriásberuházás), vagy a megelőző évek mély visszaeséséből (például háborúból) próbált helyreállni.

A koronavírus-járvánnyal az élmezőny jóval színesebbé vált. Az országokat nagyon eltérő módon érintette a válság, mértékében és időzítésében is, ezért azok, akik megkésve lábalnak ki a mély visszaesésből, még 2022-ben is jó eséllyel felkerülhettek a leggyorsabb gazdaságok közé. Emellett azonban már feltűntek más egyedi tényezők.

Listánkat ezúttal is az IMF idei évre szóló, országonkénti GDP-növekedési előrejelzéseiből állítottuk össze, melyekben az energiaválság miatt a szokásosnál nagyobb a bizonytalanság.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái