Előfizetői tartalom

Itt van a keserű pirula: egy évtizede nem látott bajba kerülnek a magyar dolgozók

Jövőre nagy árat fizetnek a dolgozók a vágtató infláció miatt. A munkavállalók döntő többségének ugyanis csökkenni fog a reálbére, miután a pénzromlás üteme 2023-ban még az ideit is meg fogja haladni. Az infláció nemcsak a szegények adója lesz, hanem szinte mindenkié. A nagy kérdés már csak az, hogy sikerül-e letörni a magas inflációt vagy tovább száguldunk a tervezhetetlenség sztrádáján: az idei volt ugyanis az ár-bér spirál szárba szökkenésének az éve, ezért a következő esztendő a bizonytalanság és a kiszámíthatatlanság éve lesz.

Három-négy hónappal ezelőtt még nagyjából 14-15%-os inflációt várt a legtöbb gazdaságkutató és banki elemző 2023-ra. Egy-két hónapja viszont megjelentek a 2022-est is meghaladó, 15-16%-os inflációs előrejelzések is, az üzemanyagok árstopjának elengedése után pedig már nem ritkák a 18-20%-os pénzromlásról szóló prognózisok sem. Sokan megjegyzik, hogy ezeket az előrejelzéseket...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés