Előfizetői tartalom

Növekszik a munkaerőtartalék Magyarországon, de a drasztikus leépítések talán elkerülhetők

Portfolio
A tavaly nyári mélypont után újra nőtt a munkaerőtartalék - vagyis a szélesen értelmezett munkanélküliség - Magyarországon.

Az elmúlt hónapokban jelentős mértékben emelkedett a szélesen értelmezett munkanélküliség, vagyis a munkaerőtartalék. Novemberben meghaladta a 290 ezer főt a munkaerőtartalék Magyarországon a KSH adatai alapján, miközben a nyári mélypont idején ennél 30 ezerrel kevesebben tartoztak ebbe a csoportba.

A munkaerőtartalék növekedése mögött döntően az húzódik meg, hogy emelkedett a munkanélküliek száma. Egyrészt azért, mert voltak olyanok, akiket az őszi hónapokban elbocsátottak, másrészt azért, mert egyre több inaktív jelenik meg a munkaerőpiacon, akik nem tudnak azonnal elhelyezkedni. A munkaerőtartalék növekedésében szerepet játszik az is, hogy kismértékben emelkedett azok száma, akik csak részmunkaidőben dolgoznak, de ennél több munkát szeretnének végezni.

Azonban a munkaerőpiac ezzel együtt is feszesnek mondható, a foglalkoztatás érdemben nem csökken, a munkanélküliség alacsony. Mindazonáltal a tavaszi-nyári 3,3%-os mélypont után tavaly év végén már 3,8%-os munkanélküliségi rátát láthattunk, és nem lenne meglepő, ha a következő hónapokban 4% fölé kerülne.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés