Előfizetői tartalom

A megélhetési válság közepette kell új utakat keresni

Megélhetési válság, áremelkedés, az országokat szabadon váltogató digitális nomádok speciális elvárásai, a bérek átláthatóságára vonatkozó egyre szigorúbb elvárások. Hosszú ideje nem látott feladványokra kell idén választ adniuk a vállalatoknak és vezetőiknek.

Megélhetési válság

A munkaerő-piaci változások üteme egyre gyorsabb, a szervezeteknek és a vezetőknek - gyakorlatilag ágazattól függetlenül - rengeteg feladvánnyal kell megküzdeniük 2023-ban is, ha meg akarják őrizni versenyképességüket. Az egyik legfontosabb kezelendő probléma idén a bér- és megélhetési káosz, amit a rendkívül magas infláció okoz Európa-szerte és Észak-Amerikában.

A vállalatoknak meg kell találniuk az "arany középutat" az üzleti és a munkavállalói elvárások között.

Azaz a szakemberek szerint úgy kell lavírozni a bérekkel, akár többszöri korrekcióval, hogy az ne emésszen fel túl nagy, a profitabilitás rovására menő erőforrásokat, de támogassa a munkavállalókat a megélhetési válság elkerülésében. Ennek egyik módja lehet a Forbes szerint a jutalékalapú bérstruktúrák bevezetése - nem csak az értékesítési területen dolgozók számára. Bár ez a modell csökkentheti az alapfizetéseket, szinte korlátlan kereseti potenciállal kecsegteti a legjobb teljesítményt nyújtókat. Ha a munkaadók az alkalmazottak javadalmazását jobban összehangolják a szervezeti célokkal, elősegíthetik a produktívabb és elkötelezettebb munkavégzést.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés