beruhazas
Gazdaság

Titokban újabb nemzetstratégiai beruházásra készülnek, újabb akkumulátorgyárat intézett a kormány?

Szabó Dániel
Mindenféle részletezés nélkül nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítaná a kormány a komáromi ipari park bővítését. Nem tudni, hogy mi épül a térségben, de a helyiek gyanúja szerint egy újabb akkumulátorokat gyártó üzem fejlesztésére készülhetnek.

Még január közepén került fel a Külgazdasági és Külügyminisztérium honlapjára társadalmi egyeztetésre egy újabb rendelettervezet, amely a komáromi ipari park bővítésének nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról szól. A javaslat azt nem részletezi, hogy pontosan milyen üzem épülhet a területen, mindössze felsorolja, hogy mely területeket csatolnák az ipari parkhoz.

Mindösszesen annyiban merül ki a kormányzati indoklása, hogy

a tervezett ipari parki bővítés, valamint az ezzel összefüggő infrastruktúra-fejlesztések eredményeként megjelenő új beruházások hozzájárulnak a magyar gazdaság teljesítményének, versenyképességének, piaci erejének és exportpotenciáljának növekedéséhez, ami az egész ország számára jelentős és kézzelfogható gazdaságélénkítést eredményez.

A bővítés maga nem új információ: már december 28-án megjelent a rendelet a Magyar Közlönyben, amely tisztázta, hogy egy tizenöt helyrajzi számon levő, nagyjából 125 hektáros területet beruházási célterületté minősítettek. A lépésre válaszul petíciót indított az Élhetőbb Monostorért civilszervezet, azonban azt akkor sem lehetett tudni, hogy pontosan milyen gyártó települhet az ipari park új részére.

A komáromi ipari park beruházásai és bővítései rendre megkapják a nemzetgazdaságilag kiemelt beruházási minősítést, amivel  jelentősen csökkennek a szükséges hatósági engedélyeztetési eljárások. Magát az övezetet is így fejlesztették 2017-ben, valamint az SK On (korábban SK Battery) két akkumulátorokat gyártó üzemének építését is állami támogatásban részesítette a kormány. Most ráadásul az egyik legnagyobb ipari parkká váló terület épp az SK On meglévő cellagyártó-üzeme mellett lesz.

Több helyi forrást is megkerestünk, azonban konkrét információval senki nem rendelkezik a beruházást illetően.

Lapunknak több komáromi forrása is azt mondta, arra számítanak, hogy a már jelenlévő akkumulátorgyártó- és járműipari beszállító cégek bővíthetik a kapacitásukat. Sokan számítanak a már említett dél-koreai SK újabb fejlesztésére - bár hivatalosa a vállalat már be is jelentette Iváncsára létesítendő harmadik gyártóüzemét -, mások pedig az Inzi Controls beruházását tartják valószínűnek. Hivatalosan egyik fél sem számolt be hasonló lépésekre.

Azért gyanakodnak a legtöbben egy új akkumulátorokat gyártó üzemre, mert még 2022-ben elindult a naponta maximum 10 ezer köbméter víz szállítására tervezett fővezeték építése, amely Tata térségéből vezetne karsztvizet Komáromban. A fejlesztés kielégíti a már meglévő helyi gyártók megnövekedett vízigényét, de szabadkapacitásokat is biztosíthat. Mindezek azonban találgatások.

Az ügyben a Portfolio megkereste a KKM-et, hogy megtudjuk, miért fontos a beruházás esetében a kiemelt minősítés, valamint hogy tudják már, hogy ki lesz a beruházó, vagy csak a jövőbeni fejlesztéseket akarják könnyebbé tenni. Amennyiben megkaptuk válaszukat, frissítjük cikkünket.

A címlapkép illusztráció, forrása: Getty Images.

Challenger 2
Leopard
Tunézia választás
Kormányablak
Teherán azeri nagykövetség
Kína nyúl
Tematikus PR cikk
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni, és milyen eszközöket érdemes használni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Kormányablak