Szabó Dániel

Cikkeinek a száma: 526
Felfedte a kormány, hol lát munkaerő-tartalékokat Magyarországon

Felfedte a kormány, hol lát munkaerő-tartalékokat Magyarországon

A magyar kormány fő célja az aktivitási ráta növelése, az inaktívak hatékony bevonása a munkaerőpiacra. Az építő- és feldolgozóipar kivételével a munkaerőpiac jelenleg stabil, és demográfiai kihívásokra is felkészültek a már futó GINOP programokon keresztül – ismertette Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár egy keddi, a Nemzetgazdasági Minisztérium által szervezett háttérbeszélgetésen. A politikus kifejtette, hogy az inaktív munkaerő-tartalékok három csoportra oszthatók, és tervezik a foglalkoztatási hivatal fejlesztését a hatékonyabb támogatás érdekében. A közfoglalkoztatás átalakításával és a külföldi munkaerő bevonásával is számolnak a jövőbeli terveikben.

Orbán Viktor: a hatóságoktól joggal várunk el szigort

Orbán Viktor: a hatóságoktól joggal várunk el szigort

A miniszterelnök hétfői napirend előtti beszédével kezdődik a parlament tavaszi ülésszaka. Orbán Viktor szerint három nagyon fontos kérdésről: a régi köztársasági elnök lemondásáról, az új államfő kinevezéséről, valamint Svédország NATO-csatlakozásáról. Emellett a kormányfő beszélt a gyermekvédelmi törvény várható szigorításáról.

Évente a GDP 5 százalékát tünteti el a pénzmosás, jön az uniós keménykedés

Évente a GDP 5 százalékát tünteti el a pénzmosás, jön az uniós keménykedés

Januárban végül az Európai Unió intézményei megállapodtak az új pénzmosás elleni szabályokról. A tagállamok számára kötelező érvényű direktíva jelentősen korlátozza majd a nagyösszegű készpénzes műveletekre vonatkozó előírásokat, valamint a kriptovalutáknál is jelentéstételi kötelezettséget írnak elő. Feláll egy új uniós hatóság is, amely közvetlenül is felléphet a terrorfinanszírozási vagy pénzmosási gyanú esetében, de az 178 000 milliárd dolláros kérdés, hogy nem egy eleve meghaladott rezsimet erőltet az EU a bankokra és a cégekre.

Lerántották a leplet a szankciók valódi hatásáról, trilemmába került Putyin

Lerántották a leplet a szankciók valódi hatásáról, trilemmába került Putyin

Az új uniós szankciócsomag kapcsán ismét többen kritizálják az intézkedéseket, hogy azok nem fojtották meg az orosz gazdaságot. Friss elemzések is igazolják, hogy a szankciók önmagukban korlátozott hatásúak, azonban Oroszország így is komoly károkat szenved a nyugati lépések miatt. De ezek messze nem olyan fájdalmasak, mint maga a háború. Az EU a szankciók hatását fokozná újabb és újabb csomagjaival, míg sok belgazdasági trend sem kedvez Vlagyimir Putyin elnöknek.

Orbán Viktor: új Gripeneket vásárolunk a svédektől

Orbán Viktor: új Gripeneket vásárolunk a svédektől

Magyarországi tovább négy darab JAS-39 Gripen vadászbombázót vásárol Svédországtól – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök azután hogy fogadta a svéd kormányfőt, Ulf Kristerssont. Egy tudásközpontot is indít az állami védelmi innovációs szervezet és a Saab. A magyar kormányfő hangsúlyozta, hogy az új védelmi megállapodás nem volt feltétele annak, hogy a svéd NATO-csatlakozást jóváhagyja a magyar parlament.

A kormány az EU-s források miatt újabb jogszabály-módosításra készül

A kormány az EU-s források miatt újabb jogszabály-módosításra készül

A Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének végrehajtására vonatkozó alapvető szabályok és felelős intézmények módosítását tervezi a magyar kormány a 373/2022. (IX. 30.) Korm. rendeletben. A tervezet egy sor változtatást tartalmaz, amelyek a közszféra szervezeteinek, közbeszerzéseknek, és az Európai Bizottságtól érkező támogatások kezelésére vonatkoznak – derül ki a most, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium által társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetből.

Háborús készültségbe helyezi magát az EU, jön a fegyverkezési program

Háborús készültségbe helyezi magát az EU, jön a fegyverkezési program

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke javaslatot terjeszt elő az európai védelmi ipar ösztönzésére és racionalizálására. Rövid időn belül ez a második EU-s program, amely a tagállamok védelmi képességeinek fejlesztésére irányul. Noha az orosz-ukrán háború kitörése óta a legtöbb ország fokozta hadi kiadásait, a NATO által elvárt GDP-arányos 2 százalékos ráfordítási szinttől a legtöbb tagállam – köztük Magyarország is – messze van. Egyelőre nagy a fogadkozás a védelmi képességek fejlesztésére, de kevés eredmény látszik. Egy közös uniós program javíthatna ezen, de kérdés, mi lesz ebből.

Minden kiderül a gazdasági helyzetről itthon és külföldön

Minden kiderül a gazdasági helyzetről itthon és külföldön

A héten számos kulcsfontosságú makrogazdasági adat várható mind a magyar, mind a nemzetközi gazdaságból. Magyarországról a kereseti és munkanélküliségi KSH-jelentések lehetnek a legizgalmasabbak, míg az Egyesült Államokból a Fed legutóbbi kamatdöntésének jegyzőkönyve, valamint a segélykérelmekről szóló beszámoló hozhat izgalmakat. A hét második felében záporoznak majd a bmi-adatok Európából és a tengerentúlról.

Külföldi munkavállalók tízezreinek sorsát tette bizonytalanná a kormány egy szigorú törvénnyel

Külföldi munkavállalók tízezreinek sorsát tette bizonytalanná a kormány egy szigorú törvénnyel

Két hét múlva újraindulhatnak a bevándorlási eljárások Magyarországon, az új idegenrendészeti törvény miatt azonban továbbra is sok tisztázatlan kérdés merül fel a tartózkodási engedélyekkel kapcsolatban. A már kiadott törvény végrehajtási rendelete szerint az orosz állampolgárok könnyített pályára kerülnek, míg az amerikaiak és a kínaiak nem. A szakértők szerint túl szigorú és értelmetlen követelményeket tartalmaz a szabályozás. Ez bizonytalanná teszi a már Magyarországon dolgozó külföldiek helyzetét, és sok vállalatnak nehézséget okoz új pozíciók kihirdetése. A Nemzetgazdasági Minisztérium azt ígéri, hogy a következő hetekben tisztázni fogják a szabályokat, de lehet, hogy ez sokaknak már túl késő lesz.

Az egész EU versenyképessége veszélyben, Magyarország alulteljesítő

Az egész EU versenyképessége veszélyben, Magyarország alulteljesítő

Felemás képet mutat az Európa Bizottság új jelentése az EU versenyképességéről: míg az államszövetség a világ legnagyobb exportőre, addig - különösen a hightech technológiák terén - jelentősen lemaradt az Egyesült Államoktól a kutatás-fejlesztésben és az innovációban. Emellett a tőkepiaci befektetésekben is komoly hátránya van. Magyarország több mutatóban is lefelé lóg ki az uniós rangsorokban, például kirívóan alacsony a bejegyzett szabadalmak száma, valamint a szabályozói környezettel is több problémája van Brüsszelnek. Viszont a magyar gazdaságban magas az EU-n kívüli árukereskedelem GDP-hez viszonyított aránya, valamint sok a jól képzett szakember. A jövő viszont kihívásokkal teli lesz az egész unió számára.

Németország üthette be a régiós országok GDP-jét

Németország üthette be a régiós országok GDP-jét

Németország gazdasági gyengélkedése a negyedik negyedévben kihatott az Európai Unió keleti országaira, ami aggodalmat keltett a régió idei fellendülésének várható ütemével kapcsolatban. Románia bruttó hazai terméke váratlanul 0,4%-kal zsugorodott, dacolva a bővülésre vonatkozó előrejelzésekkel, míg Magyarországon és Lengyelországban stagnálást mutattak az utolsó negyedévben.

Indulhat az új eljárás Magyarország ellen, megvan a döntés az EU-ban az elszámoltatásról

Indulhat az új eljárás Magyarország ellen, megvan a döntés az EU-ban az elszámoltatásról

Az Európai Parlament is áldását adta az Európai Unió szigorított, tagállami költségvetésekre vonatkozó megreformált ellenőrzési mechanizmusára. A Stabilitási és Növekedési Paktum új szabályai így már biztosan élesednek az idén, ami azt is jelenti, hogy nyáron megindulhatnak a túlzottdeficit-eljárások. Minden jel szerint Magyarország sem ússza meg a brüsszeli keménykedést, ami az elmúlt időszak költségvetési folyamatai miatt egy újabb elhúzódó konfliktust eredményezhet az Európai Bizottsággal.

Szankciókat vethet ki az Egyesült Államok Magyarországra és magyar magánszemélyekre

Szankciókat vethet ki az Egyesült Államok Magyarországra és magyar magánszemélyekre

Az Egyesült Államok büntetőintézkedéseket vethet ki Magyarországra a Magnyickij-törvény alapján. A Szenátus külügyi bizottságában azt javasolják, hogy az ESTA vízummentességi programból zárják ki az országot, valamint magyar politikusokat helyezzenek szankciós listára. Ben Cardin, a testület elnöke, befolyásos demokrata szenátor szerint a kormány olyan lépéseket és kijelentéseket tett Joe Biden amerikai elnökkel, valamint David Pressman budapesti nagykövettel szemben, amelyek alapján megkérdőjelezhető, hogy Magyarország megbízható szövetséges. Korábban Pressman cáfolta a Portfolio-nak, hogy hasonló lépésekre készülnének. A Szenátus NATO-ügyi bizottsága is intelmet intézett a magyar kormányhoz.

Kikerült az EU-megállapodás, amit nem vétózott meg a kormány

Kikerült az EU-megállapodás, amit nem vétózott meg a kormány

A várakozásokhoz képest sokkal gyorsabban átment az Európai Tanács rendkívüli csúcstalálkozóján a 2021-2027-es év félidei költségvetési felülvizsgálata és módosítása. Bár a magyar kormány sokáig vétót ígért, végül elfogadta az Ukrajna támogatását is magába foglaló csomagot. Az Európai Unió Tanácsa által kiadott zárónyilatkozatból pedig látszik, hogy csak apróbb változások kerültek a szövegbe a decemberi csúcson tárgyalt előterjesztéshez képest.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Mekkora lakáshitelt vehetek fel, ha átlagkereső vagyok? - Kiszámoltuk, szívderítő számok jöttek ki
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.