Reagált a KSH a kiskereskedelmi adat kiszivárgására!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a hivatalos statisztikai adatok előzetes hozzáféréséhez kapcsolódó embargó szabályainak megsértéséről szerzett tudomást, amelyre az eset kivizsgálásával és a hasonló esetek megelőzésére tett intézkedésekkel reagál – olvasható a hivatal hétfői közleményében.

A Portfolio online gazdasági újság 2023. február 4-én cikket közölt arról, hogy a február 6-ai megjelenésű kiskereskedelmi adatok hivatalos közlését megelőzően, egy gazdasági elemző intézet embargós statisztikai adatokat, illetve azok alapján készült elemzést juttatott el a Portfolio-hoz.

A hivatal munkatársait szigorú titoktartási szabályok kötik a statisztikai adatok kezelésére vonatkozóan, amelyeket a hivatalos közlést megelőzően kizárólag a munkatársak szűk köre kezelhet ellenőrzött és célhoz kötött módon – az adatok biztonságos kezelését belső technikai és egyéb szabályok biztosítják.

A KSH a hivatalos statisztika alapelveivel összhangban, a Tájékoztatási és kommunikációs politikában rögzített módon kizárólag az állami döntéshozó szervek, valamint a hozzáférést igénylő médiumok számára biztosít a lehető legszűkebb személyi körben előzetes hozzáférést a gyorstájékoztatókhoz. A gyakorlat célja a közzétételre kerülő adatokhoz kapcsolódó gazdaságpolitikai folyamatok interpretálásához szükséges felkészülés biztosítása – írja a KSH.

A tájékoztatási naptár szerinti napon reggel 8:30-kor megjelenő gyorstájékoztatót a megelőző munkanap délután 17:00 órakor kaphatják meg az érintett állami vezetők. A gyorstájékoztató megjelenésének napján, a megjelenés előtt 30 perccel kapják meg azon hírügynökségek és szerkesztőségek, amelyek jelezték ezirányú igényüket.

Az előzetes hozzáférés mind az állami szervezetek, mind a sajtó érintett szervezetei esetében az embargó szabályainak betartásáról szóló nyilatkozathoz kötött.

A nyilatkozat tartalmazza az embargó szabályait, miszerint a hivatalos közzétételt megelőzően az adatok nem hozhatók nyilvánosságra, illetve nem továbbíthatók harmadik személy részére. Az embargó betartásért és az adatok bizalmas kezeléséért az embargó betartásáért kötelezettséget vállaló nyilatkozók felelnek.

Az embargós előzetes hozzáférés gyakorlatának több évtizedes történetében az embargó megsértése soha nem fordult elő. Az embargó szabályainak súlyos megsértését a KSH kivizsgálja és megteszi a szükséges intézkedéseket – zárul a hivatal közleménye.

Címlapkép: Portfolio

Népszerű

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF