Előfizetői tartalom

Jelentős energiaügyi fejlesztések lesznek Magyarországon - Akár jön az EU-forrás, akár nem

Portfolio
Az orosz-ukrán háború kapcsán továbbra is aggasztóak az energiapiaci kilátások, az energiválságos környezet hazánkat is súlyosan érinti a magas importfüggőségünk miatt. Természetesen a kormány is kiemelt témaként kezeli az energetikát, többek között ezzel a fókusszal tartott háromnapos kihelyezett kormányülést hétfőtől Orbán Viktor Sopronban, és már előzetesen lehetett sejteni, hogy sok energetikai projektről, illetve az uniós helyreállítási hitelből való finanszírozásukról is lehetett szó. Ma a kormányinfón ismertették is a részleteket - az alábbakban a fontosabb, kormány által fontosnak tartott energiaügyi fejlesztéseket vesszük sorra.

Milyen fejlesztések jöhetnek?

Amennyiben sikerül megállapodni az EU-val és jöhetnek hazánkba az RRF-pénzek (Helyreállítási Alap vissza nem térítendő és hitel része is), akkor ennek a nagy része energetikai beruházásokra fog menni, közölte Gulyás Gergely. A fontosabb energiaügyi fejlesztések a következő területeket érintheti majd:

 • Finomítói fejlesztések: a Mol százhalombattai finomítójának átalakítása többféle forrásból származó kőolaj feldolgozására. Az olajcég szakembereivel folytatott háttérbeszélgetésből egyébként tudjuk, hogy már folynak a fejlesztési munkálatok a finomítóknál, a szükséges beruházások és átalakítások megvalósítása alsó hangon 500 millió dollárba kerül, a projekt minden eleme pedig az eredeti tervek szerint 3-4 év alatt készülhet el.
 • Kapacitásbővítés az Adria vezetéknél: ha az oroszok felől nem érkezne kőolaj, akkor csak tengeri úton, ezen a vezetéken lehet megoldani a kőolajellátást, jelenleg viszont csak a szükséges igény 70-80 százalékára elég ennek a vezetéknek a kapacitása.

A fenti két témáról további fontos információk egy háttérbeszélgetés alapján:

 • Hazai szénhidrogén-termelés: az energiaszuverenitás fokozása a cél a kitermelés növelésével, ez a Mollal és az MVM-el való együttműködésben valósulhat meg.
 • Gáztárolók: ellátásbiztonsági beruházások elvégzése.
 • Hálózatfejlesztés: villamosenergia-és földgázhálózat fejlesztése - ez többek között digitális fejlesztést jelent a Mavir-nál és az MVM-nél, 2030-ig pedig egymillió okos mérőt terveznek telepíteni.
 • Vízközművek: ellátásbiztonsági célú energiahatékonysági beruházások.
 • Ipari fejlesztések: ipari parkok ellátását biztosító vízközmű vállalatok energiahatékonysági célú fejlesztése, zöld gazdasági termelőkapacitások kiépítése és fejlesztése, zöld technológiák alkalmazása az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésének fókuszával.
 • Középületek energiahatékonysági fejlesztése: a spórolás fontosságára hívta itt fel a figyelmet a miniszter.
 • Elektromobilitás támogatása: a vasúti elektromos hálózat fejlesztése, a buszhálózatban a hidrogénhajtás arányának növelése.

Akár jön EU-s pénz, akár nem

Újságírói kérdésekre energetikai témában a következőket mondta még el a miniszter:

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

 • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
 • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái