Előfizetői tartalom

Élesedik az olajszankció, lesz elég üzemanyag Magyarországon?

Mohos Kristóf
Pár napon belül életbe lép a hatodik uniós szankciós csomag második része, aminek értelmében tilos lesz az EU tagországainak Oroszországból származó finomított termékeket, például dízelt és benzint importálni. Ez alól Magyarország több régiós országgal együtt felmentést kapott, de talán ennél is fontosabb, hogy egy nemrég kiharcolt lazításon keresztül azt is elértük, hogy megnyílt a lehetőség a régiós országokbeli feldolgozott termékexportra egy bizonyos mértékig, így a Mol százhalombattai és pozsonyi finomítója is exportálhatja a régióban a termékeket. De mégis mekkora arányban, és miért pont így lett kidolgozva a régió energiabiztonságának szempontjából kulcsfontosságú könnyítés? Mit jelent mindez a finomítók átállására nézve, mennyire ösztönzi az intézkedés a teljes leválást az orosz eredetű nyersolajról? Többek között ezekről beszélgettünk a Mol szakértőivel.

Mit jelent a friss uniós szankciós könnyítés? Mint ismert, a hatodik uniós szakciós csomag december 5-től megtiltotta az orosz kőolaj, majd február 5-től az Oroszországból származó finomított termékek - például dízel, benzin - importját. A magyar kormány több régiós kormánnyal együtt azonban fontos könnyítéseket ért el, így az Oroszországból csővezetéken behozott...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái