Előfizetői tartalom

Nagyon durván ugrik a gáztárolás költsége Magyarországon – Mi áll a háttérben és hova vezet?

A földgáz betárolás díja közel az ötszörösére, a kitárolásé több, mint a hétszeresére ugrik Magyarországon április 1-től – derült ki a Magyar Földgáztároló Zrt. és a Hexum Földgáztároló Zrt. oldalairól. Ez a drasztikus változás jórészt azzal függ össze, hogy az elmúlt egy évben a gáztároló üzemeltetés során fontos gáz- és áramköltségek is elszálltak, illetve az infláció és a bérköltségek is, amelyekre most nyújt egyfajta kompenzációt a rendszer. A díjugrás azonban egyúttal érdemi jövőbeli tovagyűrűző hatásokkal is járhat a gázfogyasztók költségszintjén keresztül.

Az összes magyar földalatti gáztárolói kapacitás mintegy 70%-át tulajdonló és működtető Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) oldalán egy minapi szűkszavú közlemény tudatja a drasztikus díjváltozásokat, és utal a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal (MEKH) határozatára, igaz az még nem érhető el a Hivatal oldalán a határozatok tárában, bár egy MFGT-közlemény szerint február 17-ig meg kellett születnie a döntésnek.

Frissítés! Cikkünk megjelenése után közzétette a MEKH az említett határozatot, illetve kiadott egy rövid közleményt is. Utóbbi többek között azt hangsúlyozza, hogy "A földgáztárolás fajlagos költsége a versenypiaci végfelhasználók földgázellátásért fizetett, a termékárat, rendszerhasználati díjakat és a földgázkereskedő árrését egyaránt tartalmazó teljes költségéhez viszonyított aránya nem éri el az 1%-ot, ezért a 2023/2024-es tárolási időszakra megállapított díjak nem okoznak szignifikáns változást a versenypiaci felhasználók földgázköltségében".

Az egy évvel ezelőtti MEKH határozat viszont elérhető, ami jól bemutatja, hogy mennyire összetett a be- és kitárolási, valamint a tárolói kapacitásdíjnak a kiszámítási folyamata, amely díjak tavaly április 1-től idén március 31-ig hatályosak és a tároló üzemeltetők költségszintjéből indulnak ki. A tavalyi határozatból az látszik, hogy bő egy évvel ezelőtt 60 euró/MWh körüli határidős TTF gázár pályát vett figyelembe a MEKH 370 közeli EURHUF mellett (amelyek a tárolók kompresszorainak üzemeltetése, saját energiafelhasználása során fontos input tényezők), illetve 3,78%-os súlyozott átlagos tőkeköltséget, valamint visszafogott inflációs és bérnövekedési előrejelzéseket (ezek fontos működési költség tételek a cégek életében).

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés