Előfizetői tartalom

Ahol örülnek a klímaváltozásnak: új korszak jön a borászatokban

A szőlészet-borászat azon ritka területek egyike, ahol a klímaváltozás kedvező hatásokkal is jár, Magyarországon több borvidék esetében is tapasztalható már néhány előny, amely az éghajlat átalakulásával egyre jellemzőbbé vált az elmúlt években. Az összkép így sem egyértelmű: a szélsőségessé váló klíma a régi termesztési és borkészítési gyakorlatok újragondolására kényszeríti a borászokat, egyre problémásabb a szüret megfelelő időzítése, és komoly gondot okozhatnak a különböző borbetegségek is. Ezek a kihívások ugyanakkor egyelőre kezelhetők, cserébe pedig finomabb érés, részletgazdagabb ízvilág és elegánsabb, zamatosabb tételek jelentik az odafigyelő borászok jutalmát.

Alaposan felforgatja az életünket, így a mezőgazdaságot is a klímaváltozás, amelynek katasztrofális hatásai lesznek a kutatók szerint ebben az évszázadban, sőt, már a következő egy-két évtizedben is. Az éghajlat történelmi távlatban nagyon gyors megváltozásának hatásai ma még nem teljesen felmérhetők, de az biztos, hogy

érdemi átalakulásról van szó, amely sok negatív, ám meglepő módon néhány pozitív hatással is jár.

Át kell rajzolni a térképet

A világ és Európa minden részén megfigyelték, hogy a vadonélő és a termesztett növények is érzékenyen reagálnak a változó éghajlatra, különösen klímaszenzitív fajta a borszőlő.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés