usa amerika csőd
Gazdaság

Kijött a hét legfontosabb adata: nincs enyhülés, jöhetnek a durva kamatemelések

Portfolio
Kijött az amerikai foglalkoztatottsági adat, amelyre a befektetők világszerte egész héten vártak. Februárban a vártnál sokkal nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatottak száma, és a januári adatot is megerősítette a munkastatisztikai hivatal. A friss közlés azt jelenti, hogy a munkaerőpiaci nyomás nem enyhül, a jegybanknak így vélhetően az eddig jelzettnél magasabb szintre kell majd emelnie a kamatokat.

Februárban 311 ezer fővel nőtt a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak (NFP) száma az Egyesült Államokban, ami jócskán meghaladja az elemzők által várt 205 ezres számot. Januárban 517 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma az első közlés szerint, és ezt a számot most 504 ezerre módosította a munkastatisztikai hivatal, azaz valóban jelentős bővülés látszott az év első hónapjában.

2022 utolsó hónapjaiban is 200 ezer körüli számokat láttunk havonta, és az elemzők azt várták, hogy most is ehhez tér vissza a foglalkoztatottsági dinamika. Ennél végül jóval magasabb lett ez a szám, ami összességében kedvezőtlen fejleménynek tűnik inflációs szempontból.

Eközben a munkanélküliségi ráta váratlanul 3,6%-ra nőtt februárban az előző havi 3,4%-ról, ami meglepő emelkedést jelent, ugyanis az elemzők a ráta 3,4%-os stagnálását várták. Mindez azt mutatja, hogy fogy az inaktívak tábora, egyre többen keresnek munkát, ez táplálhatta a foglalkoztatottság gyors bővülését februárban. Az aktivitási ráta 62,4%-ról 62,5%-ra nőtt.

A mai NFP-adatok kiemelten fontosak voltak, főleg a januári számok után. Az amerikai jegybank, a Fed az infláció csökkenése érdekében kamatemelési ciklusba kezdett egy éve, és a további kamatemelések a beérkező adatoktól függnek. A januári szám már felébresztette az aggodalmat a magas kamatokkal kapcsolatban, Jerome Powell elnök legutóbbi beszédében azt mondta, hogy amennyiben a foglalkoztatottság dinamikája a tavaly év végén látott szint felett lesz, és az infláció csökkenése is lelassul (januárban ez történt), akkor visszatérhetnek a nagy kamatemelések, és a kamatpálya is magasabban lehet, mint amit eddig vártak.

A munkaerőpiac bővülése februárban pedig jóval meghaladta a tavaly év végi számokat.

A foglalkoztatottság növekedése természetesen önmagában egy pozitív folyamat, ilyen magas inflációs környezetben viszont a bérkiáramlás jelentős növekedése a kereslet növekedésének kockázatát hordozza magában, ami jócskán rontja az inflációs kilátásokat. A Fed kamatemeléseivel a kereslet növekedésére tud hatni, és ha törekvései ellenére nem lassul a gazdaság, akkor az infláció csökkenése elakadhat. Ezért a jegybank rövid távon a foglalkoztatottság növekedésének lassulását, a munkanélküliség kis emelkedését várja el, hogy helyreálljon az árstabilitás. A Fed érvelése szerint ugyanis a magas infláció aláássa a hosszú távú reálgazdasági célt, a teljes foglalkoztatottság elérést (miközben rövid távon a másik céllal, a 2%-os éves inflációval sem összeegyeztethető).

Ebből a szempontból fontos az is, hogy az átlagbérek 4,6%-kal nőttek februárban éves szinte a januári 4,4% után, vagyis gyorsult a béremelkedés mértéke a gazdaságban. Ez a szám ugyanakkor nem okozott csalódást, az elemzők 4,7%-os éves növekedést várt. A kereslet szempontjából fontos bértömeg alakulását a foglalkoztatottság és a béremelkedés együttesen határozza meg.

A mai adat tehát kedvezőtlen, de a jegybank március 22-i kamatdöntéséig még érkezik egy inflációs adat is, ami a februári áremelkedést mutatja majd. A mai NFP-nek és a jövő keddi inflációnak együtt óriási hatása lesz a jegybank márciusi döntésére. A jegybank épp januárban állt át a 25 bázispontos emelésekre, ami történelmi szemszögből a leggyakoribb lépésköznek tekinthető, de februárban már erősödött a várakozás az 50 bázispontos kamatemeléssel kapcsolatban.

Nemcsak az a kérdés, hogy márciusban mennyit emel a jegybank, hanem az is, hogy hol lesz a kamatcsúcs. A piac a mai adat előtt 5,75%-ra árazta ezt, Jerome Powell fent idézett beszédében azt mondta, hogy a kamatpálya magasabban lehet, mint azt eddig jelezték, ha a foglalkoztatottság növekedése nem enyhül, a dezinflációs folyamat nem mérséklődik. A mai adat a szigorúbb Fed irányába mutat, de egy kedvező februári inflációs adat felülírhatja a helyzetet.

A piac egyébként nem eladásokkal reagált eddig a mai adatra, az azonnali reakció dollárgyengülést hozott. Ez a reakció élesen szembemegy a várakozásokkal, és arról árulkodik, hogy a befektetők alapvetően egy negatív meglepetést áraztak (ami jelen esetben a foglalkoztatottság jelentős bővülése), ami be is következett. (Azt hozzá kell tenni, hogy a kisebb bankpánik miatt már eleve mélyre ütötték a piacokat mára.) Az azonnali reakciók után viszont lehet, hogy a nap folyamán még romlik a hangulat, miután a piaci szereplők emésztgették az adatokat, de az sem kizárt, hogy keddig kivárás jellemzi majd a kereskedést.

Címlapkép: Getty Images

Putyin-Hszi Jinping talalkozo Moszkva
tankok tankok harckocsi stock
idős, nyugdíjas, ház, terasz, napsütés, kert

Holdblog Whatever it takes!

- Baj van a bankokkal! - Honnan tudod? - Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. - De miért esik? - Mert baj van a bankokkal.... The...

Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
idős, nyugdíjas, ház, terasz, napsütés, kert