Előfizetői tartalom

Anyasági és apasági szabadságok - A lista, amelyen Magyarország a világ élvonalában van

Portfolio
Találni azért olyan listát is, amelyen Magyarország a világ élvonalában szerepel, és most nem a rossz értelemben. Ha az anyasági és apasági szabadságot, fizetett távollétet nézzük, kevés bőkezűbb országot találunk a világban hazánknál.

Az OECD készített egy összefoglalót arról, hogyan alakult a világban a fizetett anyasági/apasági szabadnapok száma, illetve arról, hogy ezen időszak alatt mekkora összeg illeti meg a szülőket. Összességében azt lehet megállapítani, hogy az OECD-országok átlagában az anyáknak a szülés után valamivel kevesebb mint 19 hét fizetett szülési szabadság. A szülési szabadságok általában jól fizetettek, az OECD-országok többsége a korábbi kereset több mint 50%-át pótolja, sőt, 17 OECD-ország az átlagkeresetű anyáknak teljes kompenzációt nyújt a szülési szabadság alatt.

Szülési szabadság

A szülési szabadságokat tekintve Bulgária van az élen, ahol az anyák számára ezen a címen közel 60 hét áll rendelkezésre (tehát több, mint egy év).

A szülési szabadságot tekintve Magyarország is benne van a top 10-ben, ráadásul az ezen időszak alatti kifizetés esetében egyike vagyunk azon országoknak, ahol a bér 100%-a jár az anyáknak.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés