Portfolio signature

Anyasági és apasági szabadságok - A lista, amelyen Magyarország a világ élvonalában van

Portfolio
Találni azért olyan listát is, amelyen Magyarország a világ élvonalában szerepel, és most nem a rossz értelemben. Ha az anyasági és apasági szabadságot, fizetett távollétet nézzük, kevés bőkezűbb országot találunk a világban hazánknál.

Az OECD készített egy összefoglalót arról, hogyan alakult a világban a fizetett anyasági/apasági szabadnapok száma, illetve arról, hogy ezen időszak alatt mekkora összeg illeti meg a szülőket. Összességében azt lehet megállapítani, hogy az OECD-országok átlagában az anyáknak a szülés után valamivel kevesebb mint 19 hét fizetett szülési szabadság. A szülési szabadságok általában jól fizetettek, az OECD-országok többsége a korábbi kereset több mint 50%-át pótolja, sőt, 17 OECD-ország az átlagkeresetű anyáknak teljes kompenzációt nyújt a szülési szabadság alatt.

Szülési szabadság

A szülési szabadságokat tekintve Bulgária van az élen, ahol az anyák számára ezen a címen közel 60 hét áll rendelkezésre (tehát több, mint egy év).

A szülési szabadságot tekintve Magyarország is benne van a top 10-ben, ráadásul az ezen időszak alatti kifizetés esetében egyike vagyunk azon országoknak, ahol a bér 100%-a jár az anyáknak.

Kedves Olvasónk!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ha még nincs előfizetésed, az alábbi gombra kattintva könnyedén és gyorsan csatlakozhatsz a Signature előfizetői programunkhoz.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések