magyar honvédség katona hadsereg
Gazdaság

Mintha háborúra készülne a kormány: kész a védelmi és gazdasági mozgósítás terve

Szabó Dániel
Közzétette a kormány a nemzetgazdaság védelmi és biztonsági felkészítésének, mozgósításának, valamint a tartalékolás végrehajtásának szabályozásáról szóló rendeletet. Az új jogszabály értelmében tartalékkészleteket kell felhalmozni, tervet kell kidolgozni a lakosság különböző ipari feladatainak ellátásába való bevonásra is.

Hétfő este megjelent a Magyar Közlönyben a kormány különleges helyzetekre kidolgozott védelmi és gazdasági mozgósítási terve. A részletes szabályozás kitér a háborús helyzetekben történő társadalmi feladatmegosztásra, a védelmi ipar felkészülési kötelezettségeire, valamint a civil lakosság ellátására is.

A jogszabály számos különös tételt tartalmaz, így például megjelenik a gazdaságmozgósítási feladat és a gazdaságfelkészítési tervezés fogalma is. Előbbi a kormány döntése alapján elrendelt mozgósítás során a kapacitásfenntartási rendelkezésreállási szerződésben kikötött vagyoni szolgáltatás nyújtása. Ez lényegében azt jelenti, hogy háborús veszélyhelyzet esetén különböző lakossági, katonai ellátási feladatokhoz anyagi erőforrások biztosítását kérheti a kormány.

A gazdaságfelkészítési tervezés technikailag pedig azt jelenti, hogy már a védelmi helyzet előtt védelemgazdasági tervet kell készítenie a kormány által kijelölt szakminisztériumnak.

A gazdaságmozgósítás alapfeladata a szükséges feltétel biztosítása a Magyar Honvédség, a polgári védelmi szervezet, a rendvédelmi szerv és a nemzetbiztonsági szolgálatok mozgósításához és azt követő működéséhez. De része a lakosság alapvető élelmiszerrel, gyógyszerrel, ruházati, ipar- és közszükségleti cikkekkel, valamint alapvető köz- és egészségügyi szolgáltatásokkal történő ellátása is.

Továbbá az is fontos elem, hogy az ország közigazgatási rendszerének zavartalan működését, továbbá a társadalom és a nemzetgazdaság működőképességének fenntartása is feladat.

A tervezés kiterjed arra is, hogy az ország erőforrás- és feladatigényeit felmérjék, megállapítsák mi az a többletszükséglet, ami a békeidőszaki alap feladatellátáshoz képest fennáll. Ehhez össze kell érni a szükséges ágazati és importigényt, valamint a hazai termelői kapacitásokat. Ugyanez nemcsak a védelmi feladatok ellátására igaz, de a lakosság különleges jogrendi időszaki és egyéb gazdaságmozgósítási helyzetben való ellátására is.

Az erőforrások tervezése mellett kell csinálni egy költségvetési tervezést is, amelyet aztán frissítenie kell a megbízott szervezetnek.

Tartalékok készletezése is szükséges

Létre kell hozni tartalékkészleteket is a nemzetgazdaság védelmi és biztonsági céljainak biztosítására, továbbá ennek minőségmegóvó cseréjére is gondot kell fordítani. A gazdaságmozgósítási helyzetben a szolgáltató feladatának végrehajtásához szükséges erőforrásigény kielégítésének tervezését, valamint a statisztikai tényadat gyűjtését a békeidőszakban is folyamatosan el kell végezni.

A tartalék kapacitástartalmát vagy összes vagyonértékét a kormány határozza meg. Annak összetételét és a törzskészlet szintjét a felelős vezető állapítja meg. A tartalék készletezésével, készletfejlesztésével, átstrukturálásával kapcsolatos kiadást – egyedi kormánydöntés alapján – a központi költségvetés külön jogszabály szerint biztosítja.

A tartalék egyes elemeiből a felelős vezető ideiglenes készletre vételt, illetve ideiglenes felszabadítást engedélyezhet.

A készletszint a törzskészlet szintjéig, maximum 12 hónapos időtartamra csökkenthető - szól a jogszabály.

Különösen indokolt esetben a tartalék – ideértve annak törzskészletét is – meghatározott időpontig történő visszapótlási kötelezettséggel, a belgazdaságért felelős miniszter és az államháztartásért felelős miniszter egyetértésével felszabadítható" – írja a jogszabály, vagyis akár felhasználhatók a tartalékok veszélyhelyzet nélkül is.

Szerződnek is a mozgósítottakkal

 Tisztázza a jogszabály, hogy védelmi és biztonsági szempontból stratégiainak minősül a rögzített védelmi ipari, a védelmi okból hazai termelésből biztosítandó alap- és nyersanyagot, eszközt, felszerelést gyártó, a minősített adatot tartalmazó információt feldolgozó, továbbító, fogadó, valamint a titkos információgyűjtésre szolgáló eszközt gyártó vagy javító kapacitás.

A védelmi és biztonsági szempontból stratégiai érdekű gazdálkodó szervezetet a belgazdaságért felelős miniszter javaslatára a kormány a Védelemgazdasági Alaptervben hagyja jóvá - szól a jogszabály a felkészülés felelőseinek meghatározásáról. A feladatban részt vesznek még az önkormányzatért, területfejlesztésért és a nemzetbiztonsági szerveket felügyelő miniszterek.

Azt is tisztázzák, hogy ellátásbiztonsági szempontból stratégiainak minősül a lakosság alapellátását, különösen alapvető élelmiszerrel, gyógyszerrel, ipar- és közszükségleti cikkel, köz- és egészségügyi szolgáltatással történő kiszolgálását, valamint a társadalom és a nemzetgazdaság működőképességének fenntartását, illetve helyreállítását szolgáló kapacitás.

A gazdaságmozgósítási szerződés kapcsán az fontos szabályozás, hogy az érintett gazdasági szereplőkkel, akiket feladatellátásre kötelezhetnek, azzal akár előzetesen is szerződést köthet a kormány. Ha szükséges a bevonása egy veszélyhelyzet kezelésére, akkor a kormány döntése alapján a gazdaságmozgósítás elrendelését követően a végleges igényspecifikációt is elkészítik. A feladatok teljesítésére egy külön erre létrehozott költségvetési előirányzat terhére szerződnek, ugyanez igaz a kapacitásfenntartási rendelkezésreállás esetében is.

A védelmi ipar szereplőivel az ellátásbiztonsági kapacitás korszerűsítésére, illetve bővítésére szolgáló fejlesztésre az ágazati miniszter jogszabályban meghatározott forrás terhére költségvetési támogatást nyújt.

Címlapkép: Portfolio.

GettyImages-1473748773
hőhullám, Anglia, forróság, London
berlin
GettyImages-1473939936
Fehéroroszország
GettyImages-1476747576
eső

Holdblog Whatever it takes!

- Baj van a bankokkal! - Honnan tudod? - Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. - De miért esik? - Mert baj van a bankokkal.... The...

Tematikus PR cikk
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Ez is érdekelhet
GettyImages-1473748773