Portfolio signature

Hajnali rajtaütést is tartott a kiskercégeknél a GVH

Portfolio
Az infláció féken tartása nem a Gazdasági Versenyhivatal dolga, de felmerül a kérdés egy ilyen inflációs helyzetben, hogy maradhat-e passzív a hivatal. Álláspontom szerint nem maradhat passzív - jelezte egy keddi háttérbeszélgetésen Rigó Csaba Balázs, a hatóság elnöke. Ezzel van összefüggésben, hogy a GVH az elmúlt időszakban két gyorsított ágazati vizsgálatot is indított az élelmiszerek piacán, melynek keretében bizonyos termékkörök és gazdasági szereplők árgyakorlatát ellenőrzik, olyan eszközökkel például, mint a hajnali rajtaütés.

Rigó Csaba Balázs a háttérbeszélgetésen ismertetve a hivatal felügyeleti tevékenységének részleteit emlékeztetett arra, hogy a tej és tartós élelmiszerek piacán zajlik gyorsított ágazati vizsgálat. Szerinte ugyanis független hatóságként elsőként érzékelték az inflációs helyzetet és a hatóság beszállt segíteni. Előrevetítette, hogy folytatják az ezzel kapcsolatos eljárásokat, de egyelőre nem tudta megmondani, hogy indokolt lesz-e újabb ágazati gyorsított eljárást, de ebbe tesz még munkát a GVH. Egy ilyen eljárás esetében a hatóság kevesebb időt ad az adatszolgáltatásra az érintett piaci szereplőknek, és ha a GVH úgy érzi, hogy az adatgyűjtés során ki kell menni a helyszínre, akkor azt megteszi, akár egy hajnali rajtaütés keretében. Ez az eszköz általában eddig antitröszt ügyeknél volt jellemző, de a jogalkotó megteremtette a lehetőséget az ilyen ügyek esetében is az eszköz használatára. A GVH elnöke azt is részletezte, hogy az ilyen személyes megkeresések bíró által kiadott engedély birtokában történnek meg. Ilyen gyors eszköz egész Európában szinte példa nélküli a versenyhatóság kezében, Görögországban van hasonló és pár európai államban található árfigyelő monitoring rendszer.

A Portfolio érdeklődésére Rigó Csaba azt is elárulta, hogy a kiskereskedelmi láncok esetében is alkalmazták a hajnali rajtaütést, néhány héttel ezelőtt.

Bak László, a GVH elnökhelyettese ehhez annyit tett hozzá, hogy a hatóság kiválasztja az érintett termékköröket, majd elvégzi ezen termékek áreelemzését, költségelemzését, marzselemzését.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés