Előfizetői tartalom

Stabil forintot szeretnének a magyar vállalatok

Az elmúlt fél évben nagy utat járt be a forint. A 430 feletti, tavaly októberi történelmi mélypont után közel 60 egységet erősödött március elejére, majd az elmúlt napokban újra a gyengülés felé vette az irányt. A vállalati vezetők azt mondják: nem erős vagy gyenge árfolyamot szeretnének, hanem stabilitást. A forint árfolyamát a magas kamat segítette, ám a vállalati szervezetek szerint a piaci hitelezést meg is állította.

A tavalyi év elején még 350 forint körül mozgott az euró ára, majd a háború közepette a hazai deviza egészen 430-ig gyengült, ami mutatja, hogy milyen sérülékeny a forint. Nemcsak régiós szinten, hanem világviszonylatban is bekerült a legrosszabbul teljesítő devizák közé. Innen azonban fordulat következett, amit részben az EU-forrásokkal kapcsolatos bizonytalanság csökkenése, részben a rekordmagas magyar kamatszint (18%) okozott. Idén márciusra megközelítette a 370-es szintet is a forint, ám az ereje nem tartott sokáig, az amerikai bankrendszerrel kapcsolatos bizonytalanság újra 400 közelébe repítette. Azonban még ez is sokkal erősebb árfolyam, mint amit tavaly ősszel láthattunk, miközben a vállalkozások még a tavalyinál is rosszabb árfolyammal kalkuláltak az elmúlt évek trendjei alapján.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint az elmúlt évek folyamatos forint gyengülése, valamint a tavaly őszi sokkszerű leértékelődés után természetes, hogy

a vállalatok várakozása a tartós leértékelődés irányába tolódott, el és ennek megfelelően fedezik árfolyamkitettségüket.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés