Előfizetői tartalom

Putyin rettegésben tartotta vele Európát, de Németország hatástalanította az oroszok egyik legfélelmetesebb fegyverét

Major András
Németország mostanra gyakorlatilag függetlenné vált az orosz energiahordozó-exporttól, a folyamat az elemzők által vártnál és a kormány terveinél is sebesebben ment végbe. Ezt a bravúrt más európai országok is véghez vitték, ám Németország sikerét felértékeli, hogy mindössze egy évvel ezelőtt még mindenki másnál nagyobb mennyiségben támaszkodott az orosz gázra, és az elkészült, de végül valószínűleg már soha üzembe nem álló Északi Áramlat II. gázvezeték révén még fokozni is tervezte függőségét. A kép csalóka, mert az enyhe időjárással az országnak egész Európával együtt szerencséje volt, energiaellátásában pedig még mindig jelentős, orosz forrásból betárolt földgázra támaszkodik, de Berlin várakozásai szerint a német energiaválság 2024-ig végleg leküzdhető lesz.

Egy évvel azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, úgy tűnik, Németország viszonylag sértetlenül kilábal az energiaválságból. Az energiaválság ugyan lelassította az ország gazdasági növekedését is, és a magas energiaárak az ipari termelés mellett a lakossági fogyasztást is kedvezőtlenül befolyásolták, ezzel együtt az idei év első hónapjaiban a kilátások már...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái