Előfizetői tartalom

Kétségbeesetten nyomta Putyin az orosz gázt Hszinek, de nem biztos, hogy Kína lesz a nagy megmentő

Weinhardt Attila
Furcsa kettősség jellemezte az elmúlt három napot a kínai elnök moszkvai látogatása során, mert míg Vlagyimir Putyin orosz elnök minden megszólalásában konkrétan vázolta az oroszok nagyratörő kínai gázeladási terveit, addig Hszi Csin-Ping kínai elnök inkább távolságtartóan és konkrétumok említése nélkül letudta az egész témát. Ez is rávilágít arra, hogy az EU-s gázpiacot szinte teljesen elveszítő Oroszország mennyire rá van szorulva arra, hogy Kína minél hamarabb, minél nagyobb mennyiségben vegye meg az orosz gázt akár vezetékes, akár cseppfolyósított formában, mert különben az orosz gázkitermelés és az exportbevételek nagyon megsínylik az ukrajnai háború következményeit. Egy kínai gázpiacra szakosodott elemző emiatt úgy látja, hogy "Oroszország jelenleg valószínűleg kétségbeesettebben akar gázt eladni, mint amennyire Kínának szüksége van".

Az „évszázad üzelete” vs. az említés szintje A kínai elnök látogatására időzítve egy kínai lapba írt cikket Vlagyimir Putyin, amelyben „az évszázad üzletének” nevezte a 2019 végén átadott Szibéria Ereje gázvezeték projektet annak mérete miatt. A mintegy 3000 km-es vezeték az észak-nyugat oroszországi Jamál-félszigetről (ahonnan a fő gázvezetékek indulnak Európa...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái