Előfizetői tartalom

Merész előrejelzés érkezett: hamarosan durva kamatcsökkentésekbe kezdhet a Fed

Portfolio
A Fed szigorú hangvételű üzenetei azt mutatják, hogy a jegybank még 25 bázispontos kamatemelést hajthat végre májusban, mivel a munkaerőpiac és a fogyasztás továbbra is erős – hívja fel a figyelmet az ING elemzője. A recesszió egyre valószínűbb, miközben az inflációs nyomás enyhül, emiatt a Fed az év második felében határozott kamatvágásokat hajthat végre a bank szerint.

Májusban tovább emelhet a Fed

Az amerikai kiskereskedelem márciusban 1%-ot esett havi bázison, ami rosszabb teljesítményt jelent, mint az elemzők által várt 0,5%-os visszaesés. A trend sem túl jó, az előző 5 hónapban négy alkalommal esett a kiskereskedelmi forgalom, egyedül január volt kiugróan erős.

Ez első látásra gyenge kiskereskedelmi forgalomra utal, de ha megnézzük a kontrollcsoportot (ami nem tartalmazza az élelmiszer, az üzemanyag, az autók és az építőanyagok értékesítését), akkor jelentős növekedést látunk: az első három hónapban évesített szinten 9,5% volt a növekedés, az előző év azonos időszakához képest 5,7% - hívja fel a figyelmet az ING.

A kiskereskedelmi forgalom volumene az USA-ban. Forrás: ING.

A bank elemzője, James Knightley szerint a fenti kiskereskedelmi adatok a maginflációval együtt (amely havi szinten 0,4%-kal nőtt márciusban) arra engednek következtetni, hogy

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés