Előfizetői tartalom

Olyan tévhit él sokak fejében a napelemekről, ami a pénztárcájukra nézve is káros

A napelem telepíttetésében gondolkodó felhasználók zöme a korlátozás miatt kivár, pedig az elszámolási rendszer 2024. január 1-től történő megváltozása miatt anyagilag szinte biztosan jobban járnának, ha még e határidő előtt sikerülne létesíttetniük naperőművüket, akkor is, ha azok esetleg csak 2024 végén kezdhetnek el betáplálni a hálózatra. Elosztói és iparági források értelmezése szerint is az idén létesülő napelemes HMKE-k akkor is a kedvező szaldó elszámolási rendszerbe kerülnek, ha a hálózati betáplálást csak jövőre kezdhetik meg.

Nem érdemes kivárni

Miközben a korábban benyújtott igények nyomán megvalósuló beruházásoknak köszönhetően lendületesen növekszik a háztartási méretű (HMKE) naperőművek magyarországi állománya, a 2022. október 31. utáni igények alapján létesülő HMKE-kre vonatkozó átmeneti hálózati betáplálási moratórium hatályba lépése óta és ennek hatására a napelemes rendszer telepíttetését fontolgató lakossági és céges felhasználók továbbra is kivárnak döntésükkel. Ez azonban a jelenlegi szabályozási keretek között nem tűnik racionális megközelítésnek, ugyanis az elszámolási rendszer 2024. január 1-től történő megváltozása miatt

anyagilag szinte biztosan jobban járnak azok, akiknek még e határidő előtt sikerül létesíttetniük saját naperőművüket,

akkor is, ha HMKE-jük esetleg csak 2024 végén kezdhet el betáplálni a hálózatra.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés