FONTOS Három aggasztó esemény mutatja: újra lángra kaphat az elmúlt évek legpusztítóbb háborúja
 
Előfizetői tartalom

Figyelmeztetnek az elemzők: a válság nem vágta földhöz Európát, de a bajoknak még nincs vége

Portfolio
Az eurózóna elkerülte a recessziót, ennek ellenére a pénteken beérkezett GDP-adatoknak inkább negatív a fogadtatása az elemzők körében. A közgazdászok felhívják a figyelmet az eltérő tagállami dinamikákra, ami szerintük kifejezetten egészségtelen állapot, valamint figyelmeztetnek az EKB kamatemelései miatt romló gazdasági kilátásokra is. Az eurózóna növekedését ezúttal Németország fogja vissza, míg Olaszország és Spanyolország a várakozások felett tud növekedni, közülük is főleg a spanyol teljesítmény az igazán figyelemre méltó - derül ki az elemzői reakciókból.

Kis növekedés az eurózónában

A tavaly év végi stagnálás után az eurózóna gazdasága az idei első negyedévben egészen minimális, 0,1%-os növekedést ért el, ami elmaradt az elemzők által várt 0,2%-os növekedéstől. A gazdaság tavaly év vége után némi erőre kapott, és összességében már biztos, hogy az energiaválság nem okozott recessziót Európában, az energiaárak emelkedése ugyanis télen fejti ki negatív hatását leginkább a gazdaságban.

Korábban az elemzők azt várták, hogy az év második felében felpattanhat a növekedés, és tavasszal-nyáron, amikor a megnövekedett energiaáraknak kisebb a hatásuk, erőre kaphat a kontinens gazdasága. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy a felpattanás mennyire valósul meg, az EKB ugyanis jelentősen emelte a kamatokat az infláció letörése érdekében.

Nem gondoljuk, hogy az első negyedéves adat egy fenntartható növekedés kezdetét jelenti

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái