Előfizetői tartalom

Most már hivatalos: elmaradt a mély válság és a recesszió Európában

Portfolio
Az idei első negyedévben kismértékben nőtt az eurózóna gazdasága az előző év utolsó negyedévének stagnálása után. Ezzel kijelenthető, hogy a valutaövezetben az energiaválság nem okozott recessziót, Európa megúszta az energiaárak emelkedését a gazdaság lassulásával. Az eurózóna gazdaságának teljesítménye persze így sem jó, az év második felében pedig az EKB kamatemelései miatt ismét nyomás alá kerülhet a gazdaság.

Elmaradt a recesszió Európában

Az eurózóna gazdasága 2023 első negyedévében 0,1%-kal nőtt negyedéves bázison, azaz elég szerény teljesítményt látunk a valutaövezet gazdaságától. Az elemzők arra számítottak, hogy 0,2% lesz a növekedés az első negyedévben, ettől kismértékben elmarad a GDP-növekedés valós üteme. Az előző negyedévben még stagnált a gazdaság, és mivel ez a két negyedév foglalja magában a téli hónapokat, amikor a magas energiaárak jobban fájnak, már kijelenthető, hogy

az eurózóna gazdasága megúszta az energiaválságot visszaesés nélkül.

Az előző év azonos időszakához képest 1,3% volt a növekedés (szezonális és naptárhatásoktól tisztítva), ami lassulást jelent az előző negyedév 1,8%-os éves növekedéséhez képest, és elmarad az elemzők által várt 1,4%-tól is.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés