Előfizetői tartalom

Búcsút mondhatunk kedvenc sorozatainknak? – Szabályos forradalom robbant ki Hollywoodban

Kiss Csaba
Elkezdődött a forgatókönyvírók sztrájkja az Egyesült Államokban, miután érdekképviseletüknek nem sikerült megegyeznie helyzetük rendezéséről a filmstúdiók képviselőivel. Az írók lázadása mögött az elmúlt évek technikai változásai állnak, amelyek alapvető hatással vannak a szórakoztatóiparra is: így a streamingplatformok terjedése és a mesterséges intelligencia egyre fejlettebbé válása. Egyre több forgatókönyvíró néz szembe létbizonytalansággal és számol csökkenő keresetekkel, és problémáikra egyelőre nincs megoldás. A sztrájk bizonyos műfajokat azonnal súlyosan fog érinteni, más műfajokban csak később jelentkeznek a hatások, melyek mértéke nagyban függ attól, meddig tart majd a sztrájk.

A streaming és a mesterséges intelligencia robbantotta be a lázadást

Az amerikai tévés és mozifilmes forgatókönyvírók legutóbb 2007-ben és 2008-ban tartottak sztrájkot: akkor száz napig tartott a munkabeszüntetés. Tizenöt évvel később azonban újra sztrájkba kezdenek a 11 500 fős tagsággal rendelkező Amerikai Írócéh (Writers Guild of America – WGA) által képviselt írók, miután nem sikerült megegyezniük a stúdiókat képviselő Mozgókép- és Televíziós Producerek Szövetségével (Alliance of Motion Picture and Television Producers – AMPTP).

Az írók egyik követelése az, hogy a médiacégek műsoraikban meghatározott számú szerzőt foglalkoztassanak adott ideig, attól függetlenül, hogy szükség van-e rájuk, vagy sem. A producerek ezt elfogadhatatlannak tartják. A WGA szerint a tárgyalásokon nem kevesebb forog kockán, mint „az írás mint szakma túlélése”.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái