Portfolio signature

Búcsút mondhatunk kedvenc sorozatainknak? – Szabályos forradalom robbant ki Hollywoodban

Elkezdődött a forgatókönyvírók sztrájkja az Egyesült Államokban, miután érdekképviseletüknek nem sikerült megegyeznie helyzetük rendezéséről a filmstúdiók képviselőivel. Az írók lázadása mögött az elmúlt évek technikai változásai állnak, amelyek alapvető hatással vannak a szórakoztatóiparra is: így a streamingplatformok terjedése és a mesterséges intelligencia egyre fejlettebbé válása. Egyre több forgatókönyvíró néz szembe létbizonytalansággal és számol csökkenő keresetekkel, és problémáikra egyelőre nincs megoldás. A sztrájk bizonyos műfajokat azonnal súlyosan fog érinteni, más műfajokban csak később jelentkeznek a hatások, melyek mértéke nagyban függ attól, meddig tart majd a sztrájk.

A streaming és a mesterséges intelligencia robbantotta be a lázadást

Az amerikai tévés és mozifilmes forgatókönyvírók legutóbb 2007-ben és 2008-ban tartottak sztrájkot: akkor száz napig tartott a munkabeszüntetés. Tizenöt évvel később azonban újra sztrájkba kezdenek a 11 500 fős tagsággal rendelkező Amerikai Írócéh (Writers Guild of America – WGA) által képviselt írók, miután nem sikerült megegyezniük a stúdiókat képviselő Mozgókép- és Televíziós Producerek Szövetségével (Alliance of Motion Picture and Television Producers – AMPTP).

Az írók egyik követelése az, hogy a médiacégek műsoraikban meghatározott számú szerzőt foglalkoztassanak adott ideig, attól függetlenül, hogy szükség van-e rájuk, vagy sem. A producerek ezt elfogadhatatlannak tartják. A WGA szerint a tárgyalásokon nem kevesebb forog kockán, mint „az írás mint szakma túlélése”.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés