Előfizetői tartalom

Elképesztő zuhanás: már csak ötödannyi a piaci gázár, mint a magasabb rezsiár

Egy kiszivárgott brüsszeli háttéranyag és a német recessziós hír nyomán új kétéves mélypontra zuhant pénteken az Európában irányadó TTF gázár, ami azt jelenti, hogy már csak 100 forintba kerül egy köbméter ára a tőzsdén. Ez kevesebb, mint az ötöde annak, mint amennyit (580 forintot) az átlagfogyasztás felett kell fizetnie a magyar háztartásoknak a rezsicsökkentés új rendszerében, és könnyen lehet, hogy még tovább szakad a tőzsdei gázár. Mindez látszólag egyre inkább lehetőséget ad arra, hogy a kormány ősszel levágja az átlagfogyasztás feletti részre a gázárat, ha arra a költségvetési helyzet lehetőséget, az inflációs pálya pedig szükséget ad, ám vannak további nehezítő tényezők.

Szakad tovább a gázár A holland TTF gáztőzsde legközelebbi havi határidős ára, amihez a magyar-orosz gázszerződés is igazodik, hónapok óta lejtmenetben van, mivel az enyhe télen a fogyasztásvisszafogás miatt kevesebb gáz fogyott, így máris rendkívül magasan, 67%-on jár az uniós gáztárolók töltöttségi szintje. Ezt a gázár csökkenési folyamatot gyorsította fel az utóbbi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés