Előfizetői tartalom

Ezért adta fel a kormány a gázpalackok rezsicsökkentését

Weinhardt Attila
Furcsa kettősség rajzolódik ki a ma közzétett részletes magyar inflációs adatokból, mert míg a vezetékes gáz egy köbméterének ára rendületlenül esik amiatt, hogy egyre több család fér be a rezsivédett fogyasztási határ alá, addig a PB-gázpalackok cseredíja rendületlenül emelkedik kétéves mélypontra szakadó tőzsdei gázárak mellett is. Éppen ezért, az egyre csak dráguló gázpalack cseredíj miatt, kellett a minap elengednie a kormánynak ezt a típusú rezsicsökkentést. A magyar infláció havi 0,4%-os csökkenéséből egyébként a vezetékes gáz átlagárának esése számításaink szerint 0,15%-nyi részt megmagyaráz, tehát a meglepően kedvező inflációs adat lényeges részét valójában egy technikai hatás okozta.

Átnézve a KSH által ma reggel közölt részletes inflációs adatokat, egyre furcsább kettősség rajzolódik ki az elmúlt hónapok árfolyamatai alapján. A vezetékes gáz egy köbméterének országos átlagára ugyanis rendületlenül esik, májusban már „csak” 158 forint volt, miközben a gázpalackok cseredíja rendületlenül emelkedik és már 8180 forintba került. Utóbbi amellett...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái