Előfizetői tartalom

Óriási ütemben javul a magyar külkermérleg, de van egy nagy probléma

Portfolio
A harmadik egymást követő hónapban is többletes lett a magyar külkereskedelmi mérleg, ami egyértelmű fordulatot jelent a korábbi, hatalmas hiányt termelő időszak után. Ez nagyrészt a globális energiaárak zuhanásával, kisebb részben pedig az import gyengélkedésével függ össze. A többlet mögött tehát kedvezőtlen trendek is meghúzódnak: a behozatal visszaesésére több mint két éve nem volt példa, ami a belső kereslet visszaesését is tükrözni, miközben a kivitel sem túl acélos.

Áprilisban 308 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet a KSH friss adatai alapján, ami elmarad az előző két hónapban kialakult szinttől, ugyanakkor az egymást követő harmadik szufficites hónap már egyértelmű fordulatot jelent a hazai külkereskedelmi tendenciában.

Ahogy a fenti ábrán látható, a globális energiaárak elszabadulása miatt Magyarországon 2021 második felében és 2022 egészében óriási külkereskedelmi hiány alakult ki. Az energiaárak konszolidációja kedvező hatást gyakorolt a mérlegünkre, ami mostanra már stabilan többletes. A 12 havi gördülő egyenlegben is látható a fordulat, miután olyan esnek ki a bázisból, amelyek érdemi hiányt termeltek, illetve olyanok kerülnek be, amelyek már szufficitesek. Ebben a hónapban egy 500 millió euró feletti hiányt termelő hónap esett ki a 12 havi gördülő átlagból, miközben egy 300 milliós többlet érkezett, így egyetlen hónap alatt több mint 800 milliós a javulás.

Mindeközben azonban rossz hír, hogy mind az export, mind az import dinamikája romlik. Az import euróban számolt értéke 4%-kal esett vissza áprilisban, ami különösen kedvezőlen. A behozatal visszaesésére több mint két éve, 2021 eleje óta nem volt példa. Az energiaárak szelídülése mellett a belső kereslet gyengélkedése is érdemi szerepet játszhat az import visszaesésében, ami nem meglepő annak türkben, hogy a magyar gazdaság immár három negyedéve recesszióban van.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés