Előfizetői tartalom

Ha ma nem is süti el füstölgő fegyverét a Fed, legalább egy golyó maradt még a tárban

A várakozások szerint ma a Fed átmenetileg leállítja a több mint egy éve tartó, negyven év óta a legszigorúbb kamatemelési ciklusát. A hangsúly az átmeneti szón van, a piaci várakozások szerint a Fed ugyanis júliusban tovább emelhet. Minden az addig beérkező inflációs és munkaerőpiaci adatokon múlik, de az eddigi közlések nem könnyítették meg a jegybankárok dolgát. Ma előrejelzések is érkeznek, ezek segíthetnek bepillantást nyerni a központi bank terveibe.

Szünet, nem befejezés

Negyven év óta nem volt ennyire szigorú a Fed, mint a jelenlegi monetáris politikai ciklusban, és ma egy újabb mérföldkőhöz érkezhet az amerikai jegybank: a várakozások szerint ugyanis 15 hónap és 10 egymást követő ülés után ma először nem fog kamatot emelni a Fed. A jegybank 2022 márciusában kezdte a kamatemeléseket, azóta összesen 5%-ponttal nőtt az irányadó kamat, és májusra elérte az 5-5,25%-ot a célsáv. Ez megegyezik azzal a szinttel, amelyet a jegybank márciusi előrejelzésében tetőzésként megjelölt, és már a májusi ülés utáni sajtótájékoztatón előrevetítette Jerome Powell, hogy a júniusi ülésen már elmaradhat a kamatemelés.

A jegybankárok azóta tett nyilatkozatai csak megerősítették ezt a várakozást, több FOMC-döntéshozó (ez a jegybank kamatdöntő testülete, a Federal Open Market Comittee, azaz Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság) előző hetekben tett megjegyzésében arra utalt, hogy júniusban szüneteltetheti a kamatemeléseket a Fed. A piac már két héttel ezelőtt beárazta a deviza-, kötvény- és részvényárfolyamokba a kamatok szinten tartását, ha mégis emelne ma a Fed, az a dollár erősödésével, a részvénypiacok esésével, kötvényhozam-emelkedéssel járhatna (persze ez attól is függ, milyen kommunikációval párosul a döntés). De kicsi az esély rá, hogy így lesz.

Kizárni persze nem lehet: az ausztrál és kanadai jegybankok is meglepetést okoztak legutóbbi kamatdöntő üléseiken, és az FOMC-n belül még most is erősek a héják. Ráadásul ami a legfontosabb, a jegybanki üzenetek hangsúlyozták, hogy a Fed a kamatemelések szüneteltetését, nem pedig a leállítását mérlegeli.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés