Előfizetői tartalom

Digitális mintaállammá tenné Magyarországot a kormány mesterséges intelligencia stratégiája, de lehet, hogy elkéstek vele

A csütörtöki kormányinfón elhangzott, hogy a magyar kormány is készült egy mesterséges intelligencia stratégiával, amelynek célja megteremteni a feltételeket a technológiai előnyök nemzetgazdasági célú kihasználására. A ChatGPT-vel elindult generatív MI-robbanás következtében a 2020-as dokumentumban foglaltak Gulyás Gergely kormányszóvivő szerint is felülvizsgálatra szorulnak, a stratégiában előrevetített társadalmi és gazdasági változások pedig egyre fenyegetőbb közelségbe kerültek. Mivel az MI fejlesztése és adaptációja a dokumentum szerzői szerint is nagy mértékben befolyásolja az ország versenyképességét,  nehezen érthető, hogy a kormány az elmúlt három évben miért nem módosított a stratégiáján. Ennek ellenére, visszatekintve is érdemes számba venni, milyen társadalmi és gazdasági változásokra számít a kormány, és milyen célokat tűzött ki 2030-ra.

A magyar kormány még 2020-ban tette közzé a Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiája című dokumentumot Palkovics László egykori technológiai és innovációs miniszter hivatali ideje alatt. A 2020-2030 közötti időszakra szóló Mesterséges Intelligencia Stratégiáját, a 1573/2020 (IX.9.) Korm. határozattal fogadtak el.

A dokumentum leírja, hogy a mesterséges intelligencia, mint önmagukat a betáplált adatok alapján tanítani képes rendszerek összessége rég nem látott társadalmi és gazdasági változások elindítója lesz, és a gazdasági, az adminisztratív, valamint a magánélet számos területén forradalmi változásokhoz vezet majd. A dokumentum 2030-ig szóló célokat jelöl ki, és ezekhez kapcsolódóan 2025-ig tartó intézkedési tervet vázol fel.

Milyen változásokra kell számítani?

A tanulmány kiemeli, hogy az előrejelzések szerint 2030-ra a hazánkat is magába foglaló dél-európai régiónak megfelelő MI adaptációs ráta (11,5%) elérése

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés