Előfizetői tartalom

A vállalatok mohósága miatt drágul az élet Magyarországon - de miért?

Portfolio
Az elmúlt két évben az infláció mellett a vállalatok jövedelmezősége is érdemben emelkedett, így a profit-vezérelt infláció jelensége a gazdasági elemzések fókuszába került - írja a héten megjelent inflációs jelentésében a Magyar Nemzeti Bank, és egyben megállapítja: a jelenség Magyarországon régiós és nemzetközi összevetésben is erős. A profitvezérelt inflációt nem a kereslet-kínálat egyensúlytalansága okozza, hanem az a jelenség, amikor a vállalatok a nyereségesség érdekében nagyobb áremelést hajtanak végre, mint amit a költségek növekedése indokolna.

A jegybank szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy 2022 második felétől jelentősen emelkedett az inflációnak a költségek által meg nem magyarázott része. A közgazdászok a számításaik során felbontották a hazai inflációs folyamatokat belső, illetve külső költségtényezőkre, valamint az ezek által nem befolyásolt részre. Az inflációs tételeket alapvetően meghatározó költségtényezők a korábbi évek inflációs folyamatait jól megmagyarázzák, de 2022 harmadik és negyedik negyedévében egy új jelenség bontakozott ki. Jelentősen emelkedett az inflációnak az a része, amelyet a költségek alakulása nem magyaráz.

Ez 2023 első negyedévében a 25,4 százalékos infláció közel harmadát okozta.

Ez a harmadnyi rész még sok minden mást takarhat a vállalati túlárazáson kívül - ismeri el az MNB, viszont más adatok, például a bruttó működési eredmény alakulása azonban arra utal, hogy nyereségesség emelkedése jelentős szerepet játszhatott. ( A bruttó működési eredmény a bruttó hozzáadott érték, valamint a munkavállalói jövedelem különbözete korrigálva a termelési adók és támogatások egyenlegével.)

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés