Előfizetői tartalom

Ennyire vakon lenne Amerika? Az infláció valójában sokkal kisebb lehet annál, mint amit a hivatalos adatokból látunk

Portfolio
Ha az amerikai maginfláció a 3% alá esne, a Federal Reserve fellélegezne, a részvények kilőnének, a fogyasztók pedig megnyugodhatnának az emelkedő megélhetési költségek miatt. Májusban a maginfláció ettől még messze volt a hivatalos adatok szerint – ám ha az árváltozásokat az USA-ban úgy mérnék, ahogy azt Európában teszik, akkor a maginfláció már májusban 3% alatt lett volna – hívja fel a figyelmet a Wall Street Journal.

Ha az amerikai árváltozásokat úgy mérjük, ahogyan Európában, az infláció már májusban 3% alatt lett volna. Ha úgy mérjük, ahogyan az Egyesült Államokban, akkor 5% környékén van. (A júniusi adatot ma teszik közzé, a közgazdászok várakozása a maginflációra nagyjából 5%.) Az USA és Európa különböző módszereket használ az inflációs adatok kiszámítására, de...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés