Előfizetői tartalom

Megvan, mikor érkezhet a rég várt román gáz Magyarországra!

Magyarország egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy néhány éven belül fekete-tengeri román földgázzal mérsékelje orosz földgáztól való függőségét, miután a projektet vivő OMV Petrom és Romgaz bejelentette, hogy 4 milliárd euróig terjedő tőkét invesztálnak a Neptun Deep kitermelési fázisába. A kitermelés a terv szerint 2027-ben kezdődhet meg a Románia számára stratégiai fontosságú projektnek számító Neptun Deep keretében, és várhatóan egy évtizeden keresztül évi 8 milliárd köbméter földgázt hoznak majd a felszínre. Akár évi 1-2 milliárd köbméter román gáz bevonása is jelentősen hozzájárulhatna a magyar behozatali források diverzifikálásához.

Fordulatos sztori Az OMV Petrom június végén jelentette be a végső beruházási döntés megszületését, amely Christina Verchere vezérigazgató Euractiv által idézett szavai szerint új fejezetet nyit a román energiaszektor történetében. A Neptun Deep a legnagyobb földgázprojekt a Fekete-tenger romániai vizein, a becslések szerint összesen körülbelül 100 milliárd köbméteres...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés