Előfizetői tartalom

Még mindig ijesztőek az áfabevételi adatok

Lefojtott állami kiadások és nagy összegben beérkező plusz különadó-bevételek - ezek kellettek ahhoz, hogy júniusban mérsékelt legyen a költségvetés hiánya. Nagy örömködésre azonban nincs okunk, ugyanis a makrogazdasági folyamatokkal szorosan összefüggő bevételek alakulása még mindig nincs rendben, és már nem csak az áfabevételeknél vannak jelen a kedvezőtlen trendek.

Két héttel ezelőtt, a Pénzügyminisztérium előzetes adatközlése alapján a Portfolio is beszámolt arról, hogy idén júniusban meglepően kellemes hiányszám érkezett. A tárca most tette közzé a részletes államháztartási adatokat, amelyekből ismét érdekes fejleményeket lehet kiolvasni, de először érdemes elvégezni egy "profiltisztítást". Vagyis érdemes eltekinteni mind a kiadási, mind pedig a bevételi oldalon a Rezsivédelmi Alap és a Honvédelmi Alap támogatásaitól, valamint kiadásaitól, ez a kettő együtt 716 milliárd forintos tételt jelentett júniusban.

Ezek nélkül a költségvetés kiadásai 454 milliárd forinttal voltak magasabbak idén júniusban, mint egy évvel korábban, ami 19%-os növekedésnek felel meg, eközben a bevételi oldal ezalatt 21,4%-kal tudott növekedni.

Ez utóbbihoz arra volt szükség, hogy minden főbb bevételi soron mérsékelt növekedés volt tapasztalható. A legnagyobb mértékben a gazdálkodó szervezetek befizetései bővültek: 106 milliárd forintról 265 milliárd forintra, és ez elsősorban az extraprofitadókból származó bevételek növekedésével függ össze. A bányajáradék 12 milliárd forint helyett 22 milliárd forintot hozott az előző hónapban, az energiaágazat pedig 2 milliárd forinttal szemben 52 milliárd forintot teljesített különadó formájában az államkassza számára. De a pénzügyi tranzakciós illetékből is 4 milliárd forinttal több folyt be, mint tavaly, a légitársaságok hozzájárulása 2,8 milliárd forintnyi pluszt hozott a kasszának, és a biztosítási adóból is 2,5 milliárd forinttal több bevétel folyt be.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés