Előfizetői tartalom

Kijött a friss adat: enyhül a túlhevültség az amerikai munkaerőpiacon

Portfolio
Az amerikai kormányzati ügynökség friss közlése szerint a vártnál kisebb mértékben bővült a foglalkoztatottság, és az előző hónapokhoz képest most már egyértelmű lassulást látszik a foglalkoztatottság növekedésében. Ez összhangban van azzal a várakozással, hogy a Fed kamatemelései előbb-utóbb lehűtik a gazdaságot, de még messze nem jelenthető ki biztosra, hogy a jegybanki szigorítás beért.

Júliusban 187 ezer fővel nőtt a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban, ami elmarad az elemzők által várt 200 ezres növekedéstől. Ezen kívül a munkastatisztikai hivatal lefelé módosította a júniusi számot is, az akkori 209 ezres növekedés helyett végül 185 ezerrel nőtt a foglalkoztatottság.

Az előző hónapokhoz képest jelentősen lassult a munkaerőpiac, látványos, hogy az Egyesült Államok gazdaságában trendszerűen egyre kevesebb munkahely jön létre. A munkaerőpiac a túlhevültség állapotában van, a munkanélküliek számát meghaladja a nyitott álláshelyek száma, és ez inflációs szempontból kedvezőtlen. A Fed ezért azt várja, hogy a foglalkoztatottság fokozatosan csökkenjen. A friss adat egybevág ezekkel a várakozásokkal, de a további hónapokban még tovább kell lassulnia a foglalkoztatottság bővülésének, hogy az összhangban legyen a jegybank 2%-os inflációs céljával.

Érdekes, hogy a most közölt adat nagyjából megfelel a várakozásoknak, a Reuters konszenzusától mindössze 13 ezer fővel maradt el a bővülés, ehhez képest a dollár jelentős gyengülésbe kezdett. Ez elsőre meglepő lehet, hiszen a korábbi hónapokban ennél sokkal nagyobb kilengéseket, meglepetéseket is láttunk az NFP-adat közlésében. Lehet, hogy az előző napok túlvettsége után a dollárkereskedők már nagyon vártak egy jó hírre, aminek hatására lezárhatják pozíciójukat.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés