Előfizetői tartalom

Sem a rendőröktől, sem a fegyverektől nem várnak csodát a drogválság központjában

Egykor csak úgy emlegették, hogy San Francisco belvárosa, mostanra viszont a turisták által látogatott negyedek tőszomszédságában lévő gettó. Tenderloin egy negyed, amelyet egyszerre tett tönkre a koronavírus-járvány és az Egyesült Államokat sújtó ópiátválság. Hatékony megoldása egyelőre senkinek nincs a hajléktalan- és drogkrízisre, de a helyiek szerint sem az önvédelmi fegyverek, sem a rendőrségi razziák nem fogják megváltani a városrészt. Helyszíni riport.

"Ez a környék soha nem volt jó, sem rosszabb, de jobb sem lesz" - mondta a 31 éves Cathy San Francisco egyik klasszikus ír kocsmájában, amikor arról kérdeztem, hogy mi történt a Tenderloin negyeddel, amely mostanra az Egyesült Államokat sújtó ópiátkrízis jelentette egészségügyi, közbiztonsági és szociális válság egyik szimbóluma lett. Bár a lány határozottan állította, hogy bárki mondhat bármit, a mostani gettósodás egyáltalán nem új jelenség, a pubba vezető út is a negyed egykor szebb napjaira emlékeztet: egy XX. század eleji réztáblán néhány réteg graffiti alatt még kivehető a Downtown, vagyis belváros felirat.

Valaha színházak és mozik sora működött a San Francisco főutcáját jelentő Market Streettől északra fekvő városrészben, és hotelek várták az utazókat, mostanra a turistákat külön figyelmeztetik az útikönyvek, hogy kerüljék el messzire Tenderloint, az utcaszinten pedig bezárt boltok rolói tanúskodnak arról, hogy egyre kevesebben maradnak itt.

tenderloin

Ugyan már régen is bordélyok sora csalogatta a züllöttebb embereket a város más részereiről, sokan emlékeznek még arra, hogy milyen volt, amikor az izgalmakat egy-egy új színházi projekt, streetart-kiállítás megjelenése jelentette és nem az, hogy éppen mennyi dogos járja az utcákat, hány újabb hajléktalan vert tanyát a félreesőbb sikátorokban.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés