Előfizetői tartalom

Itt a bizonyíték: rengeteg magyarnak meg kell tanulnia angolul

Az angol nyelvtudásra vonatkozó követelmény a magyarországi online álláshirdetések több mint 40%-ában mutatható ki, ami meghaladja az uniós átlagértéket, és jóval felülmúlja a többi visegrádi ország mutatóját – olvasható ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) felméréséből. Az adatokból az is kiderül, hogy az álláshirdetések közel 20%-a eleve angolul jelent meg 2021-ben Magyarországon, ami duplája az uniós átlagnak. A német nyelvtudást megkövetelő hazai álláshirdetések aránya is igen magas uniós összevetésben, miután Magyarországot e téren csak három EU-tagállam előzi meg a Németországot és Ausztriát természetesen nem tartalmazó összevetésben. Az angol, illetve német nyelvtudást megkövetelő hazai álláshirdetések uniós összevetés szerinti magas aránya a magyar gazdaság nyitottságára, a Magyarországon működő nemzetközi cégek jelentős súlyára mutathat rá.

Messze az angol a legkeresettebb nyelv

Az EU-ban, illetve az Egyesült Királyságban 2021-ben megjelent online álláshirdetések több mint ötödénél (21,6%) követeltek meg explicit módon valamilyen szintű angol nyelvtudást, vagyis az adott állással kapcsolatos elvárások között külön szerepelt az angol nyelv ismerete is – derül ki az OECD felméréséből. A jelentés 53 millió, az EU-ban, illetve az Egyesült Királyságban 2021-ben megjelent online álláshirdetés vizsgálata alapján készült el, ami során több száz forrásból (álláskereső portálok, állami foglalkoztatási szolgálatok honlapjai) gyűjtötték össze az adatokat.

Miközben 2021-ben több mint 11 millió olyan álláshirdetést adtak fel a vizsgált országokban, amelyben szerepelt az angol nyelvtudásra vonatkozó elvárás, addig a második legkeresettebb nyelv, a német esetében már csupán 900 ezret tesz ki az erre a nyelvre vonatkozó elvárást tartalmazó hirdetések száma, ami az összes álláshirdetés 1,7%-át teszi ki. Az öt legkeresettebb nyelv között még a spanyol, a kínai mandarin és francia szerepel (1,5-1,1% közötti aránnyal).

Az angol nyelvtudás, mint készség iránti igény mértékét az alapján is fel lehet mérni, hogy ez volt a hatodik legkeresettebb készség 2021-ben az online hirdetésekben, és csak olyan készségeket neveztek meg gyakrabban elvárásként a jelöltek felé az álláshirdetést feladó munkáltatók, mint az alkalmazkodóképesség, a csapatban való dolgozás képessége vagy a Microsoft office használata.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés