Előfizetői tartalom

Akkora a hőség, hogy egy kiszáradó tengeri csatorna bénítja meg a világkereskedelmet

Portfolio
Súlyos aszály okoz jelentős fennakadásokat és korlátozásokat a Panama-csatorna mentén, rávilágítva az éghajlatváltozás globális kereskedelemre gyakorolt hatására. A szokatlanul magas hőmérséklet és az eddigi egyik legszárazabb év arra késztette a hatóságokat, hogy korlátozzák a csatornán való átkelések számát és felfüggesszék az engedélykiadást a nehéz rakományt szállító hajók átkelésére. Ez költségnövekedést eredményezett a Panama-csatornára támaszkodó hajózási útvonalakon, és hosszabb várólisták alakultak ki a még használható hajók kibérlésére.

Az Atlanti-óceán és a Csendes-óceán közötti kulcsfontosságú kereskedelmi útvonal, a Panama-csatorna a világkereskedelem több mint 3%-át bonyolítja le, beleértve az olyan alapvető árukat, mint a folyékony gáz és a bogyós gyümölcsök. A korlátozások, amelyek az év során egyre fokozódtak, a folyamatos aszályos időjárás miatt várhatóan 2024-ig fennmaradnak. Az aszály...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés