Előfizetői tartalom

Csapdahelyzetben vannak az anyukák, ha dolgozni szeretnének

Míg a férfiak általában profitálnak abból, ha gyermekük születik, a nők karrierjét gyakorlatilag lenullázza a szülés. A bérkülönbségek, a munkaadói félelmek, a túl kevés bölcsőde, illetve társadalmi sztereotípiák is akadályozzák, hogy egy dolgozni vágyó anya szakmai és anyagi megbecsüléssel övezve térjen vissza a munkaerőpiacra.

"Kismamák kíméljenek!", "Csapatunk nem tolerálja a váratlan betegségeket, a munkaidő lejárta előtti távozást.", "Nálunk a kisgyermekeseknek is ügyelniük kell ünnepekkor, ha rájuk kerül a sor, tudja ezt vállalni?" Virágnyelven és kevésbé burkoltan megfogalmazott jelzések anyukák számára álláshirdetésekből és -interjúkból, hogy nem érdemes az adott munkaadóhoz jelentkezniük. Utánajártunk, mennyire nehéz egy nő helyzete ma Magyarországon, aki szülés után szeretne visszatérni a munkaerőpiacra - ne adj’ Isten saját korábbi állásába és pozíciójába.

Stigmák és újrakezdések

“Természetesen nagyon más a helyzete a budapesti és a fővárosi agglomerációban élő anyukáknak, illetve a vidékieknek, akiknek a környékén mindössze egy-két jelentős munkáltató működik. Nem is igazán az iskolai végzettség szintje és a nyelvtudás nyitja meg vagy zárja be a lehetőségek széles tárházát a nők előtt, hanem az, hogy mekkora a munkaerőhiány azon a területen, ahol dolgoznak. Ma már egy megbízható, tapasztalt takarítóra ugyanúgy vadásznak a cégek, mint egy programozóra vagy gyógytornászra” - mondja Repka Ágnes, munkajogi szakokleveles tanácsadó, HR-szakértő, a dolgozomami.hu blog létrehozója.

Összességében azonban a szakember szerint a munkaadók részéről a kompromisszumkészség, az igényekhez igazodó munkarend kialakítása a kisgyermekes nők (vissza)foglalkoztatásában akkor működik, ha nem találnak helyettük mást az adott pozícióra.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés