Fogalmuk sincs a londoni elemzőknek, hogy mit lép az MNB
Gazdaság

Itt az MNB friss döntése a kamatokról!

Portfolio
Az előzetes várakozásoknak megfelelően 13 százalékon hagyta az alapkamatot kedden az MNB Monetáris Tanácsa. Ugyanakkor a kamatfolyosó felső szélét jelentő egynapos hitelkamatot további 100 bázisponttal csökkentették, ami az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján egyértelmű jelzés arra, hogy a 15 órakor megjelenő közleményben a valódi, irányadó rátát szintén 100 bázisponttal, 14 százalékra mérsékelte a monetáris tanács.
A magyar gazdaság kilátásai mellett a monetáris politika várható alakulása is téma lesz a Budapest Economic Forum konferencián október 17-én! Vegye meg a jegyét kedvezményesen még most!

Változatlanul 13 százalékos alapkamatról határozott az MNB Monetáris Tanácsa, ugyanakkor az egynapos hitel kamatát 100 bázisponttal 16,5 százalékra mérsékelte. A kamatfolyosó 12,5 százalékos alsó széle szintén változatlan.

Az irányadó kamatról majd csak a három órakor megjelenő közleményben nyilatkozik a jegybank, ugyanakkor az elmúlt hónapok gyakorlata alapján szinte borítékolható az újabb 100 bázispontos vágás 14 százalékra. Eddig ugyanis a folyosó felső szélének módosítása rendre „megelőlegezte” az irányadó ráta csökkentését.

Ha beigazolódik a várakozás, akkor az irányadó kamat a következő ülésen, szeptember végén olvadhat össze az alapkamattal 13 százalékon. A nagy kérdés az lehet, hogy utána hogyan folytatja a Monetáris Tanács. Egyrészt az ősz elején lehetősége nyílik arra, hogy a teljesen feleslegesen összevissza tekert jegybanki eszköztárt a kétféle kamat összeolvasztásával egyszerűsítse. Erre akár már most is tehet utalást  az MNB. Másrészt ebből az alkalomból (és mert szeptemberben újra megjelenik a negyedéves gyakoriságú inflációs jelentés) újragondolhatja a kamatpályát. Igaz, a jelenlegi inflációs kilátások szerint az év végéig 7-8 százalékra csökkenhet a pénzromlás üteme, emellett még lehet tér az alapkamat további csökkentésére, hiszen a 10 százalék körüli kamatszint (ahová ezzel a tempóval épp decemberre érne el a jegybank) is pozitív reálkamatot jelentene.

A jegybank óvatos jelzései szerint nem lesz szünet ősszel sem a kamatvágásban, amit segíthet, hogy a gazdaság egy éve recesszióban van, és így az inflációt nem érik olyan felhajtó sokkok, mint az elmúlt két évben. Ezekre a kérdésekre akár már ma tehet utalást a jegybank a három órakor megjelenő közleményben, illetve Virág Barnabás háttérbeszélgetésén.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Csárt
otp bankfiók belső és külső képek, logó
repülőgép
amerikai gazdaság amerikai gdp
Tematikus PR cikk
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. november 8.
Portfolio Investment Day 2023
2023. október 18.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Hozam