Előfizetői tartalom

Milyen lehet az új napelemes elszámolási rendszer?

Ha az éves szaldó havi alapú elszámolássá való átalakítását meg is úszhatják a hazai háztartási méretű naperőmű tulajdonosok, a 2024. január 1. után létesített, újonnan csatlakozó HMKE-k az uniós előírás szerint már nem kerülhetnek a jelenlegi kedvező éves szaldó rendszerbe. A bevezetése előtt kevesebb mint négy hónappal még nem ismert új rendszer kialakításához más országok jó példákat szolgáltatnak, amelyek alapján a váltás kivitelezhető úgy, hogy a megtérülés javuljon, miközben a helyben fogyasztás aránya is nőjön, vagyis a napelemesek és a hálózat is jól járjon.

Cikkünk írásakor még nem lehetett tudni, hogy 2024. január 1-jétől hogyan alakul a háztartási méretű (HMKE) naperőművek által termelt és a hálózatba visszatáplált villamos energia ügyfelek felé történő elszámolása, de a jelek szerint a 2023 végéig létesülő rendszerek mégsem kerülnek át az évesből havi szaldó elszámolásba. (Ez vonatkozik a 2022. november 1-jét...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés