Előfizetői tartalom

Harapófogóban a jegybank: sok kérdésre választ kapunk csütörtök délután

Emel még tovább a kamaton az EKB? Egyértelművé teszi, hogy elértük a szigorítási ciklus csúcsát? – ez a két legfontosabb kérdés, amire választ keresünk az Európai Központi Bank csütörtöki kamatdöntő ülése előtt. Akárhogy is határoz az eurózóna jegybankja, az az árfolyamokra is hatással lehet, az euró-dollár esetleges hevesebb kilengése pedig a forintot is érzékenyen érintheti.

A fejlett jegybankok kamatkilátásai is szóba kerülnek majd október 17-én a Budapest Economic Forum konferencián. Foglalja le a jegyét most!

Van még töltény a csőben?

A legfontosabb kérdés az EKB csütörtöki kamatdöntése előtt az lehet, hogy emel-e még 25 bázispontot a jegybank a jelenleg 3,75 százalékos irányadó kamaton. Az elemzők szerint régóta nem látott kiélezett döntés előtt állhat a kormányzótanács, erre utalnak az utóbbi hetek nyilatkozatai is.

Legutóbb júliusban Christine Lagarde elnök úgy fogalmazott, hogy minden döntés „élő”, semmilyen iránymutatást nem kíván adni a jövőbeli kamatdöntésekre. A múlt héten a jegybankárok nyilatkozatai is erre utaltak: volt olyan, aki azt hangsúlyozta, hogy közel a kamatpálya teteje, míg más további szigorítás szükségességére hívta fel a figyelmet. Lagarde múlt hétfői beszédében továbbra sem küldött egyértelmű üzenetet.

De miért ez a nagy megosztottság? Két oldalról került harapófogóba az eurózóna jegybankja, hiszen egyrészt a maginfláció továbbra is erős, másrészt viszont folyamatosan gyenge adatok érkeznek a kontinens gazdaságáról, elsősorban Németországból, ami arra utal, hogy a magas kamatok már recesszióval fenyegetnek. A fő kérdés, hogy a fentiek közül melyik nyom majd erősebben a latba csütörtök délután. A jegybank magyar idő szerint negyed háromkor publikálja döntését, majd fél órával később sajtótájékoztatón indokolja azt Lagarde.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés