amerikai ingatlanpiac, amerikai lakáseladások
Gazdaság

Beütötték a magas kamatok az amerikai ingatlanpiacot

Portfolio
Szeptemberben az amerikai lakásépítők beruházási kedve öt hónapja a legalacsonyabb szintre süllyedt a magasabb jelzáloghitel-kamatlábak hatása miatt, mivel ez elriasztja a potenciális lakásvásárlókat.

A National Association of Home Builders/Wells Fargo indexe 5 ponttal 45 pontra csökkent, az előző havi 6 pontos csökkenést követően. Ez az elmúlt közel egy év legjelentősebb egymást követő csökkenését jelentette az Egyesült Államok lakásépítési piacán - számolt be a Bloomberg.

Míg az év elején a lakáspiac a javulás jeleit mutatta, a jelzáloghitel-kamatok közelmúltbeli ugrásszerű emelkedése - a szint már meghaladja a 7%-ot -, mostanra visszafogja az új lakások iránti keresletet.

Az ingatlanpiacnak rossz hír, hogy várhatóan tartósan magasak maradnak a hitelköltségek, mivel a Federal Reserve tisztviselői jelezték, hogy a belátható jövőben is magas irányadó kamatlábat kívánnak fenntartani. A magas jelzáloghitel-kamatlábak következményei az építtetők bizalmának csökkenésében és a fogyasztói kereslet csökkenésében mutatkoznak meg.

A NAHB vezető közgazdásza, Robert Dietz szerint több potenciális lakásvásárló dönt úgy, hogy elhalasztja a vásárlást, amíg a hosszú távú kamatok kedvezőbbé nem válnak.

A kihívást jelentő piaci körülményekre adott válaszként sok építtető az eladások ösztönzésére olyan ösztönzőkhöz folyamodott, mint például az árcsökkentés. A NAHB jelentése szerint a válaszadók közel egyharmada jelezte, hogy az eladások fellendítése érdekében csökkenti az árakat, ami az ilyen válaszok legnagyobb arányát jelenti 2022 vége óta.

Emellett négyhavi csúcsot ért el a különböző vevői ösztönzőket kínáló építők aránya. A NAHB által nyomon követett összes index csökkenést mutatott szeptemberben, beleértve a jelenlegi és a várható eladások mérését, amelyek többhavi mélypontot értek el.

Címlapkép forrása: Getty Images.

bull bear tőzsde
Itt az első kriptopénz, amit egy globális nagybank bocsát ki
Új szankciókat vet be Észak-Korea ellen az USA
Itt az új 1000 forintos, amivel hamarosan a boltokban is találkozhatsz
orosz ukrán háború kedd frontvonal percről percre
Tematikus PR cikk
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
KSH