amerikai államkötvény, amerikai kötvénypiac
Gazdaság

Megkongatták a vészharangokat a 25 ezer milliárd dolláros állampapírpiacon

Portfolio
A Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) éles figyelmeztetést adott ki a 25 000 milliárd dolláros amerikai állampapírpiacon a tőkeáttételes piaci műveletek számának megugrása miatt, és arra figyelmeztetett, hogy ez megzavarhatja a piac stabilitását. A növekvő aggodalom középpontjában az olyan fedezeti alapok állnak, amelyek a csekély árkülönbségek kihasználása érdekében bázisügyleteket alkalmaznak. A BIS figyelmeztetése a szabályozó hatóságok figyelmeztetéseit erősíti, amelyek az ilyen tőkeáttételes fogadások által okozott potenciális instabilitás miatt már régen riadót fújtak.

A Nemzetközi Fizetések Bankja (Bank of International Settlements - BIS), amely világszerte képviseli a központi bankokat, figyelmeztetést adott ki a 25 000 milliárd dolláros amerikai állampapírpiacon a tőkeáttételes fogadások növekvő kockázata miatt. A BIS legutóbbi negyedéves jelentésében kiemelte a fedezeti alapok által alkalmazott stratégiával kapcsolatos aggodalmait, amelynek célja a kincstárjegyek és a határidős ügyletek közötti kisebb árkülönbségek kihasználása - írja a Financial Times.

A BIS hangsúlyozta, hogy az amerikai kincstár határidős ügyleteiben a tőkeáttételes rövid pozíciók felhalmozódása potenciálisan megzavarhatja a piacot az árrésspirálok miatt. A múltbeli esetek, amikor 2019-ben és 2020-ban a piaci stressz során a tőkeáttételes kincstár-pozíciókat feloldották, jelentős zavarokat eredményeztek, ami a Federal Reserve beavatkozását tette szükségessé.

Állításait igazolandó a BIS az amerikai határidős árutőzsdei kereskedési bizottság (CFTC) adataira hivatkozott, amelyek szerint a kincstári határidős ügyletekben rekordszintű, mintegy 600 milliárd dollár értékű rövid pozíciók vannak.

A BIS csatlakozik a Federal Reserve-hez és a Pénzügyi Stabilitási Tanácshoz, amelyek aggodalmuknak adtak hangot a fedezeti alapok tőkeáttételes fogadások felhalmozásával kapcsolatos kockázatok miatt. A fedezeti alapok által alkalmazott báziskereskedelem egy hosszú készpénzpiaci pozíciót és egy rövid határidős pozíciót foglal magában, amelyet visszavásárlási megállapodásokkal finanszíroznak.

Tekintettel a készpénz és a határidős kötvények közötti minimális különbségre, a fedezeti alapok jelentős tőkeáttételt alkalmaznak, az ötéves kincstárjegyeknél 70-szeres, a tízéves kötvényeknél pedig 50-szeres áttételi arányt alkalmaznak.

Ha a piaci feltételek kedvezőtlenül alakulnak az erősen tőkeáttételes határidős befektetők számára, kénytelenek lehetnek felszámolni pozícióikat, ami magával ránthatja a piacokat.

Címlapkép forrása: Getty Images.

bull bear tőzsde
mesterséges intelligencia ai chatgpt
vilagbank world bank washington
Itt az első kriptopénz, amit egy globális nagybank bocsát ki
Új szankciókat vet be Észak-Korea ellen az USA
Itt az új 1000 forintos, amivel hamarosan a boltokban is találkozhatsz
Tematikus PR cikk
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
tavhoar Czepek Gabor