szúnyog betegség irtás
Gazdaság

Megerősítették, többen elkapták a nyugat-nílusi lázat Magyarországon

Portfolio
A Somogy Vármegyei Kormányhivatal megerősítette a sonline.hu információit, miszerint két újabb nyugat-nílusi láz megbetegedést azonosítottak a vármegyében. Az egyik fertőzött személy már felépült a vírus okozta betegségből. Megjegyzik, a betegség ellen nincs jelenleg elérhető védőoltás.

A hivatal tájékoztatása szerint az egyik érintett már egészségesen távozhatott, míg a másik beteget továbbra is kórházban kezelik.

A Népegészségügyi Főosztály közlése alapján a nyugat-nílusi láz egy szúnyogcsípés útján terjedő vírusos betegség, amelyet Culex moszkitók (szúnyogok) hordoznak madarakról emberre. A maláriát terjesztő szúnyogokkal ellentétben ezek a szúnyogok nappali aktivitást mutatnak, tették hozzá.

A nyugat-nílusi vírus okozta fertőző betegség 80-85 százalékban tünetmentesen zajlik le, figyelmeztetett a Somogy Vármegyei Kormányhivatal sajtóválaszában.

Hangsúlyozták, hogy a tünetek nehezen különböztethetők meg más vírusos betegségektől, mivel a kezdeti tünetek között szerepel a hányinger, a láz, a fényérzékenység, az izomfájdalom, a kötőhártya gyulladás és az arcpirulás. Egyidejűleg testszerte nyirokcsomó-duzzanatok jelentkeznek, bőrkiütések jelennek meg a törzsön és a végtagokon.

Ez az állapot körülbelül 6 napig tart, amit gyors javulás követ.

Idős emberekben a betegség második szakaszában agyhártya-agyvelőgyulladás alakulhat ki, és náluk gyakoribbak a halálos kimenetelű szövődmények. A vírus a betegség első 6 napján detektálható a vérben. Később a fertőzést a vérben lévő ellenanyagok kimutatásával lehet igazolni.

Fontos megemlíteni a nyugat-nílusi lázzal kapcsolatban, hogy jelenleg csak tüneti kezelése létezik és nincs ellene védőoltás. A hatóság rovarirtást javasol megelőző intézkedésként.

A címlapkép illusztráció. A címlapkép forrása: Getty Images

lakóautó kemping
dróntámadás házak ellen drónraj
kolera vakcina
gyalogosok zebra Budapest
Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
lakóautó kemping