Előfizetői tartalom

Amerikában összejön a csoda, Európában és Kínában romlott a helyet: mi vár a világra a következő években?

Portfolio
Az Egyesült Államok gazdasági kilátásai jócskán javultak az elmúlt hónapokban: a reálgazdasági növekedés nagyobb lehet a korábban vártnál, miközben az infláció csökkenése is kitart – derül ki az IMF friss előrejelzéséből. A Valutaalap közgazdászai szerint megvalósítható a puha landolás, vagyis az infláció letörése nem jár reálgazdasági károkkal, a munkanélküliség még jövőre is alacsony maradhat. Ehhez képest az eurózóna kilátásait rontotta az IMF, de a növekedés lassulása a dezinflációt támogatja, miközben a munkanélküliség Európában sem fog növekedni. Az orosz gazdaság látszólagos ereje az előrejelzésekben is megjelenik, de jövőre már jelentkezhetnek a bajok a szankcionált gazdaságban. Kína jelentősen lassul, a növekedés bajnoka – a nagygazdaságok közül – egyértelműen India lesz.

Megvalósul a vágyott puha landolás

Közzétette a Nemzetközi Valutaalap (IMF) őszi makrogazdasági előrejelzéseit, amelyben a júliusban közölt makrogazdasági előrejelzéseket vizsgálta felül. A globális nagygazdaságok közül egyértelműen az Egyesült Államokban javult legnagyobb mértékben a helyzet: az USA idén 2,1%-kal, jövőre 1,5%-kal nőhet, az idei előrejelzést 0,3%-ponttal, a jövő évit 0,5%-ponttal módosította felfelé az IMF.

A Valutaalap közgazdászai szerint tehát az amerikai gazdaság nagyon messze van a recessziótól, a kilátások jelentősen javultak.

Tavaly ilyenkor számtalan közgazdász azt várta, hogy az Egyesült Államok recesszióba zuhan, mivel a Federal Reserve agresszívan emeli a kamatokat (2022 márciusa óta 525 bázisponttal emeltek, ekkora emelésre 20 éve nem volt példa), és az agresszív kamatemelések a múltban szinte kivétel nélkül recessziót hoztak.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés