Előfizetői tartalom

Súlyos hatással járhat a gázszállításokra az új bolgár lépés, halasztást kér az energiakereskedők szövetsége

Az egyeztetés nélkül bevezetett új bolgár gázpiaci „energia-hozzájárulást” nagyon nehéz beszedni, illetve nem kívánt súlyos következményekhez vezethet, akár leállhatnak a gázszállítások Bulgária, Szerbia, illetve Magyarország felé, ezért egy működőképes rendszer kidolgozásáig az intézkedés elhalasztását kéri az Energiakereskedők Európai Szövetsége – derült ki abból a két levélből, amely két különböző forrásból a Portfolio birtokába jutott. Az egyik levéltervezetet a bolgár energiaügyi minisztériumnak címezték, a másik levelet már el is küldték az Európai Bizottság energiaügyi és kereskedelmi főigazgatóságainak október 19-én. Bár a két levél tartalma nagyon hasonló, az érvelésben lényes különbségek is felfedezhetők.

A Bulgáriába érkező és onnan továbbított, kizárólag az orosz gázra vonatkozó új energia-hozzájárulás (adó) komoly hullámokat vet Európa-szerte, hiszen Szerbiát és Magyarországot is kiemelten érinti a balkáni régió mellett. A téma felmerült az Energia Tanács keddi luxembourgi ülésén is, ahol Steiner Attila energiaügyi államtitkár többekkel együtt megkérte Bulgáriát...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés