Előfizetői tartalom

Elfelejthetjük a megszokott EU-t: alig ismert stratégia lett az új államok keltetője

Kedden Ausztria átvette Szlovéniától a szinte partvonalon lévő EU Duna Régió Stratégia (EUSDR) vezetését. Bár a makroregionális együttműködésnek Magyarország is a tagja, itthon kevéssé ismert kezdeményezés, de az ukrajnai háború miatt egyre fontosabbá válik. Sőt, mostanra az EU balkáni bővítésének legfontosabb motorja lett. Azzal párhuzamosan, hogy Moldova, Ukrajna, Szerbia és Bosznia-Hercegovina egyre közelebb kerül a csatlakozáshoz, felélénkült a vita is az uniós intézményrendszer reformjáról. Furcsa módon a korábban már elhalt többsebességes EU koncepciója feltámadni látszik halottaiból, mint azt Alexander Schallenberg osztrák külügyminisztér és szlovén kollégája, Tanja Fajon is megerősítette.

A Duna-régióra vonatkozó uniós stratégia egy 2011-ben indított átfogó kezdeményezés, amelynek célja a Duna-medence 14 országa (köztük 9 EU-tagállam és öt csatlakozásra készülő ország) közötti együttműködés és fenntartható fejlődés előmozdítása. A Németországtól, Magyarországon és Ukrajnán át Bulgáriáig a régió összes országát magába foglaló kezdeményezés...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés