Előfizetői tartalom

Hatalmas a bérszakadék: Magyarországon is egyre nagyobb a gond

A munkaerőpiac jelenlegi feszességét, a széleskörű munkaerőhiányt számos tagállamban nagyban enyhíthetné, ha emelkedne a nők foglalkoztatottsága - állapította meg az OECD Going for Growth című jelentése. Magyarország sem kivétel, itthon a 15-64 éves nők foglalkoztatási rátája csaknem 10 százalékponttal maradt el a hasonló korosztályú férfiak mutatójától. A magyar nők medián keresete 2021-ben már 12,4%-kal maradt el a férfiak medián bérétől, miközben 2011-ben a különbség még csak 6,9% volt a különbség.

Feszes munkaerőpiac

Az Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) értékelése szerint a tagállamok munkaerőpiacai továbbra is jellemzően feszesnek tekinthetők. A foglalkoztatási ráta viszonylag stabil az európai gazdaságokban, illetve Japánban a bevezetett munkahelymegtartó programoknak köszönhetően. A feszes munkaerőpiacok hatására az elmúlt két évtized legalacsonyabb szintjére csökkentek a munkanélküliségi ráták az OECD tagállamaiban, amihez az üres álláshelyek szokatlanul magas aránya párosult. Ezt állapította meg a szervezet Going for Growth című jelentésének idei kiadása, amelyben a korábbi évekhez hasonlóan felmérte, hogy az erőteljes és fenntartható gazdasági növekedés biztosítását, valamint a minél versenyképesebb, innovatív gazdaság kialakítását milyen gazdasági, szabályozási környezet tudná elősegíteni a szervezet tagállamaiban.

Az OECD által feltüntetett adatok szerint a tavaly az utolsó negyedévben 3,8%-os volt a munkanélküliségi ráta Magyarországon, ami a 12. legalacsonyabb mutatónak számít azon 34 OECD-tagállam körében, amelyekkel kapcsolatban munkanélküliségi adatokat közölt a kiadvány. A hazai ráta így az 5,4%-os OECD-átlaghoz képest alacsonyabb értéket mutat.

Az OECD-n belül Csehországban volt a legalacsonyabb az állástalanság mértéke (2,3%) 2022 utolsó három hónapjában, míg a legmagasabb Spanyolországban (12,8%).

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés