Előfizetői tartalom

Brüsszel egyeztetéseket kezdett Magyarországgal a durva bolgár gázpiaci lépés miatt

Portfolio
A Bulgária által az orosz gázra bevezetett 10,2 eurós energia-hozzájárulás nem az uniós oroszellenes szankciók része, hanem egy önálló tagállami lépés, azt tudomásul vette az Európai Bizottság, így a befolyó pénzzel azt kezd Bulgária, amit akar – többek között ezeket mondta a brüsszeli testület szóvivője egy hétfői tájékoztatón. Tim McPhie azt is jelezte, hogy a bolgár lépés miatt szoros egyeztetések kezdődtek az Európai Bizottság és a Gazprom érintett ügyfelei, így Magyarország, Szerbia és Észak-Macedónia illetékeseivel a hatások felméréséről. A szóvivő a bolgár lépés kapcsán azt is megjegyezte: továbbra is elkötelezett a Bizottság a REPowerEU célkitűzése, azaz az orosz gáz minél hamarabbi visszaszorítása mellett.

A bolgár dvevnik lap úgy számolt be a szóvivő által elmondottakról, hogy azok keresztülhúzták a bolgár kormány narratíváját, amely az oroszellenes intézkedésekről szóló törvénybe tette bele a 10,2 eurós díjat, azt sugallva, mintha az az EU oroszellenes szankcióinak egyik lépése lenne. Tim McPhie azonban rámutatott: Az EU az orosz kőszénre és olajra vezetett be embargót...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés