fed jerome powell
Gazdaság

Megszólalt Powell a Fed kamatdöntése után: Messze vagyunk még az alacsony inflációtól

Portfolio
Az amerikai jegybank, a Federal Reserve magyar idő szerint este 7-kor ttte közzé kamatdöntő üléséről szóló közleményét, amelyből kiderült, hogy a jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A kifejezetten soványka közleményben kiemelték az erős gazdaságot, valamint hangsúlyozták a jegybank adatvezérelt jellegét. Jerome Powell elnök a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az infláció várhatóan tovább csökken majd, de az árstabilitás csak hosszú idő után áll majd helyre. Előretekintő iránymutatást nem sokat kaptunk, de amit a gazdaság erejéről mondott Powell, az komolyan elgondolkodtató, és más megvilágításba helyezi a dolgokat.

Véget ért az esemény, rövid összefoglaló

A Fed megtartotta kamatdöntő ülését, amely után Jerome Powell elnök sajtótájékoztatót tartott. Az esemény legfontosabb fejleményeit pontokba szedve ismertetjük:

  • A jegybank nem változtatott a kamatokon, az irányadó sáv továbbra is 5,25-5,5%.
  • Nem adtak előretekintő iránymutatást: a Fed adatvezérelt üzemmódban van, ülésről ülésre döntenek a beérkező adatok fényében. Kamatvágáson még egyáltalán nem gondolkodnak.
  • A decemberre előrejelzett kamatemelésről nem sok konkrétumot árult el Powell: szerinte a Fed most azt mérlegeli elsősorban, hogy kell-e tovább szigorítania. A decemberi döntést nagyban befolyásolják majd az akkor ismertetett előrejelzések.
  • A kötvényhozamok emelkedése szigorította a monetáris kondíciókat, de nem lehet megmondani, hogy az mekkora Fed-kamatemeléssel ért fel. Powell szerint a Fed még nem biztos benne, hogy a pénzügyi feltételek elég szigorúak az inflációs cél eléréséhez.
  • Az infláció csökkenése lassú és rögös folyamat lesz, de a Fed mindenképp visszatereli az inflációt a 2%-os célhoz.
  • A béroldali inflációs nyomás kockázata egyre csekélyebb, az átlagos órabérek emelkedése ugyanis kezd visszatérni az egyensúlyi szinthez.
  • Végül a nap legfontosabb tanulsága: Powell szerint a potenciális GDP-növekedés nagyobb lehet, mint ahogy eddig gondolták, és az azt jelentené, hogy a jelenlegi erős gazdaság akár ez alatt is lehet (a potenciálisnál alacsonyabb növekedés kell ahhoz, hogy az infláció mérséklődjön). A Fed szerint nagy esélye van a puha landolásnak, de nem vehető biztosra.

A Fed legközelebb decemberben tart kamatdöntő ülést, akkor is élőben jelentkezünk. A részvény- és devizapiac még emészti Powell szavait, a fejleményeket két külön cikkben követjük.

Az izraeli helyet fokozza a kockázatokat

Powellt kérdezték az izraeli konfliktus potenciális gazdasági kockázatairól, de nagy spekulációba a jegybankelnök nem akart belemenni. Elmondta, hogy elsősorban az olajárak emelkedésén keresztül okozhat nehézségeket a közel-keleti helyzet, de eddig nagy kilengés nem látszik. Hozzátette, a Fed szorosan figyelemmel követi az eseményeket.

Alábecsültük a háztartásokat és kisvállalatokat

Alábecsülhettük a háztartások és a vállalatok pénzügyi helyzetét és a többlet-megtakarítások tartósságát, lehet, hogy még mindig több pénz van a szereplőknél, mint gondoljuk - mondta Powell arra a kérdésre, hogy miért lehet ennyire erős a fogyasztás és ellenálló a gazdaság. A pandémiás hatások még nem futottak ki teljesen, tette hozzá.

Elmondta, hogy az infláció letörésével a Fed már jelentős eredményeket ért el, de ez a harc hosszabb lesz, mint gondolták, és még mindig sokat tanulnak belőle, ez ugyanis egy nagyon különleges helyzet.

Nem fél a Fed az ár-bér spiráltól

A béremelkedések mértéke jelentősen csökkent az utóbbi hónapokban, és közelít ahhoz a szinthez, amely összhangban van a termelékenység-növekedéssel és a Fed inflációs céljával - mondta arra a kérdésre, hogy a jegybank hogyan látja most a béroldali inflációs nyomás kockázatait.

Nem gondolom, hogy a béremelkedés volt az infláció fő hajtóereje eddig

– mondta. Ez alapján úgy tűnik, hogy a Fed most kevésbé aggódik az ár-bér spirál kockázata miatt, mint korábban.

Egyre kiegyenlítettebbek a kockázatok

Powell elmondta, hogy a Fed "halad" az infláció leszorításával, de arra kell számítani, hogy az árstabilitás helyreállása hosszú és rögös út lesz (ezzel arra utalva, hogy egyes havi közlésekben lehetnek kiugró számok).

Szerinte a Fed mára elérte azt, hogy a kockázatok kiegyensúlyozottabbá váltak: egyszerre vannak jelen a túlszigorítás és alulszigorítás kockázatai, azaz ma nagyjából hasonló az esélye annak, hogy a jegybank letöri ugyan az inflációt, de ezzel a szükségesnél nagyobb ütést visz be a reálgazdaságnak, és annak, hogy a szigorítás nem volt elég az infláció leszorításához. (A szigorítás korábbi szakaszában a Fed inkább az alulszigorítás kockázataitól tartott.)

Egy dolog viszont biztos Powell szerint: az infláciő előbb vagy utóbb, de visszatér a 2%-hoz.

A bankrendszer ellenálló

Powell a bankrendszerrel kapcsolatos kockázatokra vonatkozó kérdésre válaszul azt mondta, hogy a Fed folyamatosan egyeztet a pénzügyi intézményekkel. A rendszer stabilnak tűnik, és jelenleg nincs okunk azt hinni, hogy a kamatemelések változtatnak ezen - mondta.

Lehet, hogy az amerikai gazdaság nem is annyira erős?!

Az infláció eséséhez arra van szükség, hogy a gazdaság a potenciális szintje alatt teljesítsen, de lehet, hogy maga a potenciális növekedés is emelkedett időközben - mondta Powell. Elmondta, hogy korábban az volt a meggyőződés, hogy 2% körül van az USA potenciális növekedése, de ez akár magasabb is lehet, ezért ha idén 2%-kal nő a gazdaság, nem kizárható, hogy ez potenciális alatti növekedést jelent – mondta.

Ez a kijelentés egészen új megvilágításba helyezi a folyamatokat,

ugyanis eddig egyértelműnek tűnt, hogy az amerikai gazdaság túlfűtött, a potenciális szint felett teljesít. Amennyiben úgy van, ahogy Powell mondta, akkor a puha landolás valóban reálisabbnak tűnik, hiszen nem kell a gazdaságnak stagnálás közelébe esnie ahhoz, hogy az infláció csökkenjen. Persze ezeket ma még jelentős bizonytalanság övezi.

Komoly a bizonytalanság, most vizsgáljuk, kell-e még szigorítani

Komoly bizonytalanságok közt dolgozunk, és az idén azért lassítottunk a szigorítási tempón, mert tudjuk, hogy a szigorítás jelentős késleltetett hatással jelenik meg a gazdaságban. A lassítással időt nyertünk, hogy vizsgáljuk a folyamatokat, hogy tudjuk, kell-e tovább szigorítanunk - mondta.

A jegybank hisz a puha landolásban

Nagyon ritka, de örömteli esemény, hogy a kamatemelések nem járnak a munkanélküliség emelkedésével, és hasonlóan örülni lehet a vártnál nagyobb növekedésnek is – mondta, hozzátéve:

valószínű, de nem biztos, hogy megvalósítható a puha landolás,

a jegybankárok hisznek benne. Elmondta, hogy a gazdasági aktivitásnak és a munkaerőpiaci túlhevültségnek mérséklődnie kell, de nem biztos, hogy a munkanélküliségi ráta jelentős emelkedésére lesz szükség az árstabilitás helyreállításához.

(A puha landolás azt jelenti, hogy az infláció komoly reálgazdasági károk nélkül esik vissza a célhoz.)

A legfontosabb kérdés most az: emeljünk-e tovább?

Powell egy kérdésre válaszul elmondta, hogy a jegybanki döntéshozók számára most az a legfontosabb kérdés, hogy emeljék-e még a kamatokat.

Emlékeztetett, hogy decemberben még egy kamatemelést jelzett előre a Fed, ez ugyanakkor nem köi meg a döntéshozók kezét, és decemberben új előrejelzéseket tesznek közzé, ezek - valamint az addig beérkező adatok - fogják meghatározni a döntést.

Elmondása szerint a Fed most arra fókuszál, hogy megbizonyosodjon róla: elég korlátozó szintre emelték már a kamatokat ahhoz, hogy az infláció biztosan visszatérjen a 2%-os célhoz.

Nem gondolunk még a kamatcsökkentésekre

Arra a kérdésre, hogy mikor jöhet kamatcsökkentés, Powell azt mondta, hogy erről még egyáltalán nem beszélnek.

Nem gondolkodunk még a kamatcsökkentéseken

– mondta. Elmondta, hogy a legfontosabb kérdés most az, hogy mennyire és milyen hosszan kell szigorúnak lenni ahhoz, hogy az infláció visszatérjen a célhoz. Azt is elmondta:

ha a Fed úgy értékeli, hogy tovább kell emelni, akkor emelni fog.

Nem tudható, mekkora szigorítást jelent a hozamemelkedés

Powell elmondta, hogy a pénzügyi feltételek egyértelműen szigorodtak, és ezek idővel kifejtük majd a hatásukat a gazdaságra, ugyanakkor nem lehet azt megmondani pontosan, hogy mikor érződik majd a teljes szigorítás. Powell szerint azt is nehéz meghatározni, hogy a kötvényhozamok emelkedése mekkora Fed-kamatemeléssel ért fel.

A hosszú lejáratú hozamok jelentősen emelkedtek ősszel, a 10 éves átvitte az 5%-ot. A lakossági hitelek kamatai is emelkedtek, az új lakáshitelek kamata 8% körül van, ez 23 éves csúcs.

Decemberig még jönnek fontos adatok

Nem tudjuk még, hogy decemberben milyen döntést hozunk, a szeptemberi előrejelzés nem köti meg a kezünket - mondta Powell. Elmondta, hogy addig még több adat is beérkezik (inflációs és munkaerőpiaci is), ezeket figyelembe véve fognak dönteni.

Nem gondoljuk úgy, hogy eleget tettünk már

Jerome Powell egy kérdésre válaszul azt mondta, hogy a jegybank nem biztos még benne, hogy eleget tett ahhoz, hogy az infláció visszatérjen a 2%-os célhoz.

Ezzel a válasszal a jegybankelnök minden bizonnyal fenn akarta tartani a lehetőséget a további kamatemelések előtt, noha a piac nem számít már ilyen lépésre.

Powell szerint a hosszú lejáratú hozamok emelkedése nem a Fed kamataival kapcsolatos várakozást tükrözi, de a legfontosabb az, hogy a hozamemelkedés szigorítást jelent. Powell ezután azt mondta:

nem gondoljuk úgy, hogy a pénzügyi feltételek elég szigorúak ahhoz, hogy elérjük az inflációs célt.

Ez kissé erősebb üzenet ahhoz képest, hogy "nem tettünk még eleget", hiszen a pénzügyi feltételekbe például a lakáshitel-kamatok és a kötvényhozamok is beletartoznak, márpedig ezek jelentősen emelkedtek a Fed legutóbbi kamatemelése óta. Érdemes lesz figyelni, hogy ezt a mondatot felkapja-e a piac, eddig nincs nagy mozgás.

Még nagyon sok tennivalónk van

A gazdaság túlságosan erős, felülmúlta a várakozásokat is - mondta Powell, idézve a harmadik negyedéves GDP-adatot (a gazdaság évesítve 4,9%-kal nőtt). A munkaerőpiac továbbra is feszes, de némi enyhülés már látszik - mondta. A munkaerő iránti kereslet ugyanakkor továbbra is meghaladja a kínálatot - mondta. Ha a munkaerőpiaci túlhevültség nem enyhül, az nyomást helyezhet az inflációra is.

Az infláció a cél fölött van, a maginfláció (PCE) 3,7%, ami még mindig magas. Elmondta, hogy a dezinfláció csak a kezdetén jár, még nagyon sok időnek kell eltelnie ahhoz, hogy az infláció visszatérjen a 2%-os célhoz.

Powell emellett kitért a jegybank adatvezérelt üzemmódjára is: a Fed a beérkező adatok fényében fog dönteni majd. A jegybankelnök emellett többször is elmondta, hogy elkötelezettek az infláció célhoz való leszorításához.

Ülésről ülésre döntünk, figyelembe véve a beérkező adatok teljességét

– mondta.

Kitért a kötvényhozamok-emelkedésére is, de nem konkrétan: annyit mondott csupán, hogy a Fed szorosan figyeli a piaci folyamatokat.

Elkezdte Powell

A jegybankelnök azzal kezdi a sajtótájékoztatót, hogy kifejezi együttérzését a lakosság számára: a jegybank tisztában van azzal, hogy a magas infláció milyen nehézségeket jelent a lakosság számára. Ezután elmondta, hogy a jegybank jelentős mértékű szigorítást hajtott eddig végre, amelyek mérsékelni fogják az akltivitást és az inflációt. "A jegybank elkötelezett a kettős mandátuma mellett" - mondta.

Ezután ismertette a kamatdöntést (lásd lentebb a cikkben).

Itt lehet élőben követni az eseményt

A 4 perc múlva kezdődő esemény legfontosabb fejleményeiről beszámolunk ebben a cikkben, de aki hús-vér formában szeretné követni Jerome Powellt, az itt tudja megtenni:

Hamarosan jön Powell

A közlemény nem okozott meglepetést, kifejezetten minimalistára sikerült, már ami a tartalmat illeti. A jegybanknak erre most lehetősége is volt: noha a gazdasági aktivitás erősödése további szigorítást kíván, a hosszú lejáratú kötvények hozamának emelkedése effektív szigorítással ért fel, így a Fed most megtehette magának a semmitmondást a közleményben.

A Fed szeptemberben azt jelezte előre, hogy további egy kamatemelésre lehet még szükség. Hivatalos kamatelőrejelzés nem lesz, de Jerome Powell 19:30-kor kezdődő sajtótájékoztatóján biztosan megkapja majd ezt a kérdést. Érdemes lesz figyelni rá, hogy a jegybankelnök hogyan kommentálja a kötvénypiaci folyamatokat és a reálgazdaság erejét, és milyen verbális előretekintő iránymutatást tesz majd (ha egyáltalán).

A közlemény tartalmának megfelelően a piaci reakció sem jelentős eddig, a dollár kissé gyengült a közlemény után, de szinte azonnal visszanyerte erejét, a részvénypiaci mozgás sem komoly. Persze ez megváltozhat Powell szavaira: a jegybankelnök bő 10 perc múlva áll kamerák elé (a piaci reakciókat két másik, ebbe a cikkfolyamba linkelt cikkben követjük).

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Nincs nagy megmondás a közleményben

"A bizottság arra törekszik, hogy hosszabb távon a maximális foglalkoztatottságot és a 2 százalékos inflációt elérje. E célok támogatására a bizottság úgy döntött, hogy a szövetségi kamatláb célsávját 5,25-5,5 százalékon tartja. A bizottság továbbra is értékelni fogja a további információkat és azok monetáris politikára gyakorolt hatását. Annak meghatározásakor, hogy milyen mértékű további szigorítás lehet megfelelő ahhoz, hogy az infláció idővel ismét elérje a 2 százalékot, a bizottság figyelembe fogja venni a monetáris politika kumulatív szigorítását, a késleltetést, amellyel a monetáris politika a gazdasági tevékenységre és az inflációra hat, valamint a gazdasági és pénzügyi fejleményeket" – áll a közleményben. Noha a "további szigorítás" előrevetítése szigorúan hat, ez nem új elem a közleményben, már a korábbiakban is szerepelt.

"Ezen túlmenően a bizottság folytatja a kincstári értékpapírok, valamint az intézményi eszközök és a jelzálogfedezetű értékpapírok állományának csökkentését, ahogyan azt korábban bejelentett terveiben leírta. A bizottság határozottan elkötelezett amellett, hogy az infláció visszatérjen a 2 százalékos célkitűzéshez" – folytatódik a közlemény. Nem új elem az sem, hogy a jegybank a közleményben többször kiemeli, hogy elkötelezett az inflációs cél mellett. A mennyiségi szigorítás már hosszú hónapja folyik, erre utaltak a fenti sorokkal. Ebben sincs változás.

"A monetáris politika megfelelő irányvonalának értékelése során a bizottság továbbra is figyelemmel kíséri a beérkező információk gazdasági kilátásokra gyakorolt hatását. A bizottság készen áll arra, hogy szükség szerint kiigazítsa a monetáris politika irányvonalát, ha olyan kockázatok merülnek fel, amelyek akadályozhatják a bizottság céljainak elérését. A Bizottság értékelései során az információk széles körét veszi majd figyelembe, beleértve a munkaerő-piaci helyzetre, az inflációs nyomásra és az inflációs várakozásokra, valamint a pénzügyi és nemzetközi fejleményekre vonatkozó adatokat" – zárul a közlemény. A jegybank itt az adatvezérelt üzemmódot hangsúlyozza, amikor arról beszél, hogy a beérkező adatok fényében döntenek. Ezzel az üzenettel a Fed fenntartja a rugalmasságot, és nyitva hagy minden lehetőséget.

A szavazás a kamatok szinten tartásáról egyhangú volt.

Az erős gazdaságot emeli ki először a Fed

"A legújabb mutatók arra utalnak, hogy a gazdasági tevékenység a harmadik negyedévben erőteljes ütemben bővült. A munkahelyek számának növekedése az év eleje óta mérséklődött, de továbbra is erős, és a munkanélküliségi ráta alacsony maradt. Az infláció továbbra is magas" – így kezdődik a Fed közleménye (kiemelés tőlünk).

Az erős gazdaságra vonatkozó jelzés elsőbbséget élvezett, és ez nem véletlen: ahogy felvezető cikkünkben is írtuk, a bivalyerős gazdaság jelentős inflációs kockázatokat hordoz, és a Fed már korábban is jelezte, hogy amennyiben a vártnál erősebben teljesít majd a gazdaság, akkor a jegybank lépni fog. Ma ugyanakkor még nem volt dolga a jegybanknak, a piac ugyanis elvégezte a szigorítás nagy részét az emelkedő kötvényhozamok formájában, de az erős reálgazdaság fókuszba emelése mindenképp jelzésértékű.

usagdp231026

"Az amerikai bankrendszer szilárd és ellenálló. A háztartások és a vállalkozások számára a szigorúbb pénzügyi és hitelfeltételek valószínűleg hatással lesznek a gazdasági aktivitásra, a munkaerő-felvételre és az inflációra. E hatások mértéke továbbra is bizonytalan. A bizottság továbbra is nagy figyelmet fordít az inflációs kockázatokra" – folytatódik a közlemény.

Nem meglepő, hogy a Fed az inflációs kockázatokat hangsúlyozza, az áremelkedés mértéke ugyanis az utóbb hónapokban ismét emelkedett, miközben az erős gazdaság fokozza az inflációs félelmeket. A szigorodó pénzügyi feltételek valóban visszavethetik a gazdaságot, így nem meglepő, hogy ezekre is kitért a közleményben a jegybank.

Itt a döntés: nem változott a kamat

A várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó kamatokon a Fed, a célsáv továbbra is 5,25-5,5%. Ez nem okozott meglepetést, a piac azt várta, hogy a jegybank magas szinten tartja majd a kamatokat.

A Fed 2022 júliusában kezdte a kamatemeléseket, azóta összesen 525 bázisponttal emeltek, legutóbb júliusban. A jegybank már szeptemberben sem emelt, így ez a mai már a második ülés zsinórban, ahogy a Fed nem változtatta meg a kamatokat.

Szokatlan időben jön a Fed kamatdöntése

A Fed az óraátállítás miatt magyar idő szerint ma este 7-kor teszi közzé a kamatdöntő üléséről szóló közleményét, és Jerome Powell elnök is a szokásos időnél egy órával korábban, fél 8-kor tart satjtótájékoztatót.

Hogy mi várható a mai ülésen, és mik lehettek a legfontosabb témák a Fed mai ülésén, arról felvezető cikkünkben olvashatsz.

A közlemény közzététele után cikkünk folyamatosan frissül, itt követjük majd a jegybankelnök sajtótájékoztatóját is. A devizapiaci reakciókról ebben, a részvénypiaci folyamatokról ebben a cikkben számolunk be (ezeket külön belinkeljük a cikkfolyamba is).

Címlapkép forrása: Getty Images

A hét legfontosabb eseményére várnak a befektetők, felpattantak a tőzsdék

Ázsiában vegyes mozgásokkal telt a kereskedés, Európában pedig emelkednek a főbb tőzsdék, a magyar piacon azonban ma nincs kereskedés. A hangulat délután az amerikai és az európai tőzsdéken is jelentősen elkezdett javulni, miután az USA-ból a vártnál gyengébb gazdasági adatok érkeztek, amelyek a kamatvárakozások szempontjából pozitívnak tekinthetők. A nap – és egyben a hét – legfontosabb eseményére magyar idő szerint este 7 órakor kerül sor, amikor a Fed ismerteti kamatdöntését, este fél 8-kor pedig Jerome Powell is sajtótájékoztató tart majd. A Fed elnökének megszólalásait rendszerint nagyobb elmozdulások követik a tőzsdéken és a devizapiacon egyaránt, így érdemes lesz figyelni az eseményt.

Tovább a cikkhez

Erősödik a dollár az euróval szemben

A szerdai magyar munkaszüneti napon fontos adatok érkeznek az Egyesült Államokból, illetve este a Fed kamatdöntése is megérkezik, aztán folytatódik a makrogazdasági adatdömping, így azt kell figyelni, hogy ezek, vagy egyéb tényezők melyik irányba lökik ki a forint árfolyamát.

Tovább a cikkhez

Nőtt az üres álláshelyek száma az USA-ban

Az Egyesült Államokban szeptemberben nőtt az üres álláshelyek száma, ami továbbra is feszes munkaerőpiacra utal.

Tovább a cikkhez

Valakinek meg kell állítania Amerikát, különben nagyon csúnya vége lesz: egy jelentkező már van is a feladatra

Már eddig is aggasztotta a jegybankot az amerikai gazdaság túlzottan jó teljesítménye, a friss GDP-adat pedig a korábbi várakozásokra is rácáfolt. Ez nem elírás: a bivalyerős amerikai gazdaságnak most nem lehet felhőtlenül örülni, a kereslet élénkülése ugyanis fokozza az inflációs kockázatokat. A Fed már korábban nyilvánvalóvá tette: ha nem lassul a növekedés, könyörtelenül tovább fognak szigorítani a már most is erősen korlátozó monetáris politikán, így végeredményben a magas növekedésnek gyors és erőteljes visszaesés lehet a vége. Szerencsére a túlfűtött gazdasági adatokon túl vannak már apró jelei a tomboló gazdaság lassulásának, és az lenne a legjobb, ha a várt lassulás mielőbb bekövetkezne. Ellenben ha a gazdaság továbbra is magasan száll, a Fed már nem puskával fog lőni az inflációra, hanem ágyúval, és ekkor reálgazdaság földet érése is csúnya és fájdalmas lehet. A Fed ma tarja kamatdöntő ülését (magyar idő szerint este 7-kor), így a véleményét a gazdasági folyamatokról már ma este megismerhetjük.

Tovább a cikkhez
energatarolo palyazat bejelentes
m1 autópálya m7 lehajtó
atomreaktor atomenergia franciaország getty stock
hal döglött hal
Tematikus PR cikk
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
energatarolo palyazat bejelentes